Milne írásai a híres angol élclapnál, a Punchnál és a Jame’s Gazette-ben jelentek meg. 1906-tól a Punch segédszerkesztőjeként dolgozott, majd társkiadója is lett. Első regénye 1905-ben jelent meg, melyet H. G. Wells tanácsára írt. Következő kötetében a Punchba írt írásait gyűjtötte egybe. Az 1910-es években elsősorban mint drámaíró vált ismertté. Legnagyobb sikerét az 1919-ben bemutatott Mr. Pym továbbmegy című vígjátékával aratta.

milne

1913-ban megnősült. Egyetlen fiuk, Christopher Robin 1920-ban született. Közben részt vett az első világháborúban, de otthagyta a hadsereget, mert annak borzalmai háborúellenessé tették. Kritikáját meg is fogalmazta a Peace with Honour című művében.

Amikor visszatért a háborúból, elsősorban drámaíróként robbant be a köztudatba. Darabjait Londonban és New Yorkban is játszották. Krimijei is jól fizető bestsellerek lettek. A háborúban átélt borzalmak hatására kisfia mellett inkább az ártatlan gyermeki lélek világa felé fordult.

Először egy gyermekeknek szóló verseskötettel jelentkezett, majd megírta leghíresebb művét, a Micimackót (Winnie-the-Pooh). A kedves történetet a fia számára találta ki, benne a kisfiú játékállatai elevenednek meg. Egyik főszereplője a saját fiáról elnevezett figura, Christopher Robin (Róbert Gida).

A gyermekregémilneny 1926-ban jelent meg, folytatása pedig (Micimackó kuckója) két évvel később. A Hatévesek lettünk című verseskötetét 1927-ben a hatéves Christopher számára írta.

A Micimackó hihetetlenül nagy sikert aratott világszerte. Számtalan nyelvre lefordították. Magyarra Karinthy Frigyes fordította elbűvölő humorral fűszerezve. A két Micimackó könyvből egy szerves egészet alkotott mind a gyerek, mind a felnőtt olvasók gyönyörűségére.

1952-ben Milne agyműtéten esett át, aminek következtében hátralevő négy évét mozgásképtelenül élte le. Vásárolt Sussexben egy házat, és ide vonult vissza. 1956. január 31-én halt meg.

 

Weninger Endréné

2013. január 18.

A Montázsmagazin más angol irodalmárról is írt