Megújult Főkaput és új kispanda hímet hozott a Mikulás a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. December 6-án vette használatba újra az Állatkert az intézmény jelképévé vált, idén százéves Főkapu épületegyüttesét, amelyet az elmúlt hónapokban európai uniós támogatással újítottak fel.

December 6-án tartották az újjászületett Főkapu épület hivatalos átadását a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az 1912-ben Neuscloss-Knüsli Kornél tervei alapján emelt, tehát éppen százesztendős épület az évtizedek során az Állatkert jelképévé vált. Az idő vasfoga természetesen nem kímélte, így az elmúlt években sürgető feladatként jelentkezett a patinás műemlék felújítása. Erre az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében kerülhetett sor. A munkálatok nyomán nemcsak a Főkapu épületegyüttes műemléki felújítása történt meg, hanem az építmény új tereket, és ezzel együtt új funkciókat is kapott. A Főkapu környékét pedig a műemléki környezethez illeszkedő tetszetős díszburkolattal látták el.

Az épület 2008-ig irodáknak és jegypénztáraknak adott helyet, ám bezárásával és az irodák kiköltöztetésével lehetővé vált műemléki felújítása mellett funkcióváltása és a látogatók előtti megnyitása is. A felújítás során a földszinten cukrászdát és látogatók fogadására alkalmas közösségi teret alakítottak ki, internet eléréssel és információs terminállal. Így a jegyek mellé akár cukrászsütemények is vásárolhatók, vagy a kávé elfogyasztása mellett az érintőképernyős felületen keresztül az Állatkert aznapi programjairól, jegyárairól, híreiről is tájékozódhat a látogató.

 

A vendéglátóhely az Állatkert nyitva tartásától függetlenül akár késő estig üzemelhet, hiszen az utcáról önálló bejárattal nyílik. A rekonstrukció nagy eredménye, hogy az épület alatt jelentős méretű pinceszintet alakítottak ki, amely helyet biztosít a látogatói mosdóknak, de a földszinti vendéglátó teret kiszolgáló cukrászműhelyek, öltözők, raktárak is létesültek itt.

A hivatalos program zárásaként megérkezett az állatkerti Mikulás is, aki ez alkalommal nem szaloncukrot vagy virgácsot, hanem egy hím kispandát hozott. A vörös macskamedvének is nevezett, a Himalája vidékén honos állat 1990 óta látható Budapesten. Az idei évben az elöregedett állomány felfrissítésére került sor az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által működtetett kispanda tenyészprogram keretében. Ennek nyomán még szeptemberben egy fiatal nőstény vörös macskamedve került Budapestre, most pedig – a Mikulás aktív közreműködésével – egy hímet is sikerült mellé szerezni. Az Ambrus nevű, Zágrábból érkezett állat hamar birtokba vette új otthonát.

Forrás: www.zoobudapest.com

2012. december 9.

Hozzászólások