A picit és anyját aggodalommal vegyes izgalommal figyelik az Állatkert szakemberei. Senki sem zavarhatja őket, mivel az első néhány nap kritikus lehet. Az anyaállatot sikerült megfejniük az állatkerti szakembereknek, így a
kicsi igazi elefánttejhez jutott. Az anyatejben található anyagok nélkül jelentősen csökkenne az állat esélye az életben maradásra.                                          

Az elkövetkező órákban hasonló módon igyekeznek folytatni a kicsi
táplálását, és mivel úgy tűnik, hogy a cumira bármikor ráhívható, az
állatkerti szakemberek azzal fognak megpróbálkozni, hogy a cumit az
anyaállat emlőjéhez tartva hívják majd oda a kiselefántot, akit így
talán sikerül rávezetni az anyatej természetes forrására. Az
állatorvosok jelenleg nagyon bizakodóak, de arra is felkészültek, ha a
trükk nem lesz sikeres. Előkészítették ugyanis azokat az
elefánttej-pótló tápszereket, amelyekre esetleg szükség lehet.

Becslés szerint az újszülött elefántborjú 75 kilogramm súlyú és 85 cm magas. Az aprócska jószág gond nélkül lábra állt, szemlátomást jól érzi magát, fürgén sétálva ismerkedik a külvilággal az őt aggódó odaadással követő anyukája mellett.

Az Állatkert egyelőre türelmet kér a látogatóktól: az Elefántházat mindaddig zárva tartják, amíg az anyuka és a kicsi számára elengedhetetlen a nyugodt környezet.

Assam, az apa 2000. október 7-én született a Chesteri Állatkertben, és 2004. augusztus 18-tól a belgiumi Ieperben élt, majd 2009 októberében került Budapestre.  A most 12 éves nőstény, Angele 2010. szeptember 30-án érkezett a franciaországi La Palmyre-ból.

                                                                      

A Fővárosi Állat- és Növénykert története során eddig öt elefántborjú látott napvilágot, utoljára 1961-ben.

A világ mintegy százötven állatkertjében tartanak ázsiai elefántokat, összesen valamivel több, mint hatszáz egyedet. A szaporulat azonban – már csak a hosszú vemhességi idő miatt is – egyáltalán nem számít gyakorinak. Az elmúlt 12 hónapban például csak egyetlen állatkertben, a berlini Tierparkban volt elefánt szaporulat.

Forrás: www.zoobudapest.com

Fotó: Fővárosi Állat-és Növénykert/Bagosi Zoltán

2013. február 15.

Hozzászólások