A tél már itt hagyott bennünket, és nagyon várjuk a természet újjáéledését. Szeretnénk több időt a szabadban tölteni, a friss levegőre szomjazunk. A magyarországi nemzeti parkokat bemutató sorozatunk első részeként a Kiskunsági Nemzeti Parkot szeretnénk bemutatni az olvasóknak. Gilly Zsolttal, a Kiskunsági Nemzeti Park Természetismereti Osztályának vezetőjével beszélgettünk.

Több különálló része van a parknak. Melyek ezek és hol találhatóak?

A Duna-Tisza közén Kunszentmiklóstól Akasztóig találhatók a nemzeti park mozaikjai.
A területek északról délre haladva: Felső-kiskunsági szikes puszta (11000 hektár), Felső-kiskunsági szikes tavak (3905 ha), Peszéradacsi rétek (5757 ha), Fülöpházi buckavidék (1992 ha), Orgoványi rétek (3753 ha), Izsáki Kolon-tó (2962 ha), Bugac (11488 ha), Miklapuszta (6241 ha) és a Tisza mentén a Szikra és az Alpári rét nevű terület (1038 ha).

Hogyan közelíthetőek meg? Csak előre egyeztetett, csoportos látogatás keretében lehet ellátogatni ide, vagy akár egy család önállóan is elindulhat kirándulni errefelé egy szép, derűs napon?

 

A területek közúton könnyen elérhetőek, jó részük akár tömegközlekedési eszközökkel is, bár ezekről azért előre érdemes alaposan tájékozódni. A családoknak javaslom a nemzeti park tanösvényeit, melyekből több mint 20 található a védett területeken. Ezek szabadon látogathatóak, és a kihelyezett útvonaljelzések és információs táblák igyekeznek bemutatni a természeti értékeket is. Több jelzett országos és regionális turistaút is áthalad a nemzeti park területein.
Hogy pontosan hol vannak a tanösvények, arról részletes információt a www.knp.hu honlapon találhatnak.


Télen aludt a táj. Vagy mégsem? Milyen élet folyt a nemzeti parkban? Kik laknak itt télen?

Az itt élő állatok egy része téli álomra vonul, más részük elköltözik a délebbi vidékekre. Sokan, például a madarak északról téli vendégként érkeznek hozzánk. Ezek egy része hosszabb-rövidebb időt tölt csak nálunk, pl. a darvak, mások itt töltik az egész telet. Főleg a hideg havas napokon elkelt a segítség is az állatoknak. A repceföldeken eltakarítottuk a havat, hogy a túzokok és az őzek táplálékhoz juthassanak. Máshol silózott takarmányt szórtunk ki az állatoknak.
Érdekes volt, hogy sok madár: erdei fülesbaglyok, kócsagok, gémek, de gólyák is közelebb húzódtak az emberlakta helyekhez. A fülesbaglyok a városi parkokban, temetőkben nappaloztak, a gémek, kócsagok pedig a halastavak lékeinél kerestek táplálékot. Ennek ellenére azért sok állat nem élte túl a telet.

Tavasszal, ha ébred a természet, milyen izgalmas látnivaló, esemény keltheti fel az érdeklődésünket?
A tavasz az újjászületés ideje. A melegedő nappalok szerelemre lobbantják az állatokat, elkezdődik a fészekrakás, az utódok nevelése is. Ebben élen járnak a nyári ludak, amelyek március közepére már ki is költik fiókáikat. És természetesen virágba borul a táj. Az első virágzó növények a tarka sáfrányok és az egyhajú virág, de a Duna mentén már a védett vadon élő hóvirágok is nyílnak.

Az éves programjuk a honlapjukról letölthető. Mit emelne ki belőle leginkább? Mit ajánlana gyerekeknek és felnőtteknek?

Nagyon készülünk két eseményre, április 7-én Bösztörpusztán hagyományteremtő céllal Túzokünnepet szervezünk, ami főleg a túzokról szól, de minden korosztály találhat magának érdekességet: pl. Oti a túzok címmel bábelőadás, agyagozás, kenyérlángos készítés lesz a kicsiknek, a felnőttek megismerhetik a szürke marha tartás gazdasági és természetvédelmi hatásait. Természetesen a nap legizgalmasabb része a délutáni túzokles, már csak azért is, mert ez a túzokdörgés ideje.

Szintén kiemelt rendezvényünk a június 23-i Szent Iván Nap Bugacpusztán, itt is sok érdekes túrára, kézműveskedésre és éjszakai kocsikázásra várjuk a vendégeinket.
Bugacon már hagyományos a Szent Mihály Napi program szeptember közepén.
November 16-17-re tervezzük a Fehér-tavi darvadozás elnevezésű programot.

Kit és hol keressen az, aki programot szeretne egyeztetni és szervezni a diákjai vagy a családja számára?

 

A Kiskunsági Nemzeti Park honlapján megtalálhatóak az aktuális programjaink, de már a www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark oldalon is megtalálnak bennünket. Akik levelet írnak nekünk az oktatasio@knp.hu oldalra, és megadják az e-mail címüket, azoknak elküldjük hírlevelünket is az aktuális programjainkkal.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások