Van valaki, aki ma 60 éve szórakoztatja a kecskeméti közönséget. Egy férfi, aki a háttérből irányít, és emblematikus figurája a kecskeméti mozi történetének. Hogy kiről is van szó? Szamosi Ferencről.

1958. október elsején került a Moziüzemi Vállalathoz, mint kis körzeti mozis. Gépészkedett, jegyet kezelt, pénztáros volt. 16 éves korában került be a mozis világba, szakmába.

Később a kecskeméti központi műhelyben tanult. Innen Kalocsára került mint műszaki ellenőr, de a szíve visszahúzta Kecskemétre, és a központi műhelynek a műhelyvezetője lett. A kecskeméti Városi és Árpád Moziban kezdett dolgozni gépészként. Itt műszaki osztályvezető helyettes lett. Bizonyára sokan emlékeznek olvasóink közül, hogy a Városi Mozi pénztárától kígyózott a sor a törvényszékig, amikor az 1956-os Trapéz című film megjelent a magyar mozikban, és mindenki látni akarta. Mindig telt ház volt akkoriban. Majd mikor a Városi Mozi bezárt, az Ifjúsági Otthonban az Otthon Mozi gépésze lett. Munkaviszonya a mai napig tart és vetíti a filmeket.

Fiatal korában Kecskeméten a Stádium utcában a nagy házak falára vetített ifjúsági filmeket a helyi gyermekeknek, akik összegyűltek, és alig várták a vetítést esténként. Munkája során annyi filmet vetített, hogy pontos számot adni róla nem lehet. A tekercs valószínű végtelen lenne. A legtöbbször a Rómeó és Júliát vetítette, pontosan 169-szer. Az utolsó előadást Katonatelepen már annyira unta, hogy elaludt a filmen, és a film végén egy néző keltette fel. Ez máig kellemes és mókás emlékként maradt meg a számára.

A 60 év alatt a filmszakmában az összes technikai fejlődést átélte, mint a xenositás, széles vásznítás, dolby hang leadás, 3D filmeket stb. Ma pedig már idősebb úrként, tele emlékekkel és sok hasznos tapasztalattal dolgozik, és adja át a tudását a fiatal gépészeknek a szakmában.

A mozi nagyapjának felesége, Szamosi Ferencné elmondta, hogy férje alig várta, hogy 2018. október 1. legyen, és 60 éves munkaviszonyát betölthesse. Talán jobban várta, – mesélte nevetve -, mint idén augusztusban az 50. házassági évfordulójukat. 

Ez egy kerek, nagyon szép szám, gratulálunk hozzá! Reméljük, még sok filmet fog vetíteni Feri bácsi, és tovább szórakoztatja a mozi szerelmeseit.

 

 Nyitrai Brigitta

 

Hozzászólások