A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében számos kiváló programra hívja a látogatókat 2018. október 1. és november 11. között a Kecskeméti Katona József Múzeum.

 Tanárok Napja

A múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése érdekében kerül megrendezésre 2018. október 5-én a Cifrapalotában és a volt Szigma épületben a Tanárok Napja, mely a múzeumi programok pedagógiai hasznosításának lehetőségét kínálja az iskolai oktatásban.

PROGRAM

2018. 10. 05. PÉNTEK, CIFRAPALOTA, KECSKEMÉT, RÁKÓCZI ÚT 1.

14.45 Regisztráció 

15.00 „Fogytán reménynek és kenyérnek”  – Háborús gasztronómiai kiállítás kulisszatitkai és múzeumpedagógiai lehetőségei az iskolai oktatásban

Előadók: Szabóné Bognár Anikó és dr Végh Katalin kurátorok és Merinu Éva múzeumpedagógus, MOKK koordinátor

15.30 Évszázadok öröksége
A 650 éves Kecskemét ipartörténeti kiállításának bemutatása és pedagógiai hasznosításának lehetőségei
Előadók: Székelyné Kőrösi Ilona, Hajagos Csaba történészek és Merinu Éva múzeumpedagógus, MOKK koordinátor

Szenzációs kecskeméti örökségünk

2018. október 10. és november 14. között szerdánként neves szakemberek előadássorozatával kerülnek bemutatásra a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítási tárgyai, a múzeum épületének ismeretlen, rejtett zugai. Az érdeklődők ellátogathatnak a 650 éves város eldugott, sokak számára kevésbé ismert épületeibe, az épületek alagsorába, a külvilág elől rejtett szegleteibe is. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának interaktív előadássorozata a gyűjteményi darabok kézzelfoghatóságát is magában foglalja, különböző megvilágításból, más-más helyszínen mutatja be a felnőtt lakosságnak a város helyi „Szenzációs örökségét”.

ELŐADÁSOK:

2018. október 10. szerda 15 óra „Az ég lehullhat, A föld megmozdulhat, Kiéghetnek a csillagok…” – A kecskemétiek helytállása az 1911. évi nagy földrengés idején

Helyszín: Kecskeméti Piarista Gimnázium (Kecskemét, Piaristák tere 5.), ahol bemutatásra kerül az alagsorban őrzött, még ma is működő földrengés-jelző készülék.

Előadó: Hajagos Csaba, történész-muzeológus, gyűjteményvezető

2018. okt. 17. szerda 15 óra „Sem magasság, sem mélység nem rettent” – Híres Kecskeméti olimpikonok

Helyszín: Kecskeméti KTE pálya és a Sporttörténeti kiállítás, ahol az érdeklődők múzeumi szakember közvetítésével első kézből tapasztalhatják meg a múzeum gyűjteményében fellelhető sporttörténeti relikviákat.

Előadó: Hajagos Csaba történész-muzeológus, gyűjteményvezető és Bodóczky László, Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre

2018. október 24. szerda 15 óra „A legjobbat, vagy semmit” – Kecskemét iparának története

Helyszín: Volt Szigma (Kecskemét, Rákóczi út 4.) – Ipartörténeti kiállítás, ahol az érdeklődők a városban készült Habselyem kombinétól a BRG magnetofonig szemrevételezhetik a helyi gyárak késztermékeit és munkaeszközeit.

Előadó: Hajagos Csaba történész-muzeológus, gyűjteményvezető

2018. október 31. szerda 15 óra „A levéltárak porában és a múzeumok csöndjében is az élő embert kell keresni.” – Pincétől a padlásig a Kecskeméti Katona József Múzeumban

Helyszín: KKJM (Kecskemét, Bethlen krt. 1.), ahol olyan terek, munkafolyamatok és gyűjteményi különlegességekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ahol, és amit eddig csak a beavatott múzeumi szakemberek ismerhettek.

Előadó: Hajagos Csaba történész-muzeológus, gyűjteményvezető, Bezsenyi Ádám gyűjteménykezelő és dr. Bereznai Zsuzsanna néprajzkutató

2018. november 7. szerda 15 óra „Hozd vissza a tavaszt, a nyiló virágot, Hozd vissza a múltat, a szép ifjúságot” – Cifraszűr – subapiac – Cifrapalota összefüggések, kapcsolatok

Helyszín: Cifrapalota (Kecskemét, Rákóczi út 1.), ahol az érdeklődők nem vitrin mögött, szabadon beszélgethetnek a múzeum legújabb gyűjteményi darabjáról, a kecskeméti subáról, az épület mellett évtizedekig működő subapiacról és arról, hogy mi köze van a subának a Cifrapalotához.

Előadó: Hajagos Csaba, történész-muzeológus, gyűjteményvezető, Bezsenyi Ádám gyűjteménykezelő és dr. Bereznai Zsuzsanna néprajzkutató

2018. november 14. szerda 15 óra „Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját”– A kecskeméti huszárok története (népdal)

Helyszín: Kecskeméti Rudolf Laktanya, ahol a múzeum a 48-as és huszár relikviáit teszi közszemlére az előadás során

Előadó: Mádai Norbert magángyűjtő

Információ: Merinu Éva múzeumpedagógus, MOKK koordinátor
+36 20 257 5019
cifrapalota.muzped@gmail.com

Őszi hagyományápolás múzeumi receptre

Az Utazó múzeum programon belül az iskolákat, óvodákat látogatja meg a múzeum pedagógiai foglalkozásaival. A programhoz kapcsolódás célja a Cifrapalota múzeumpedagógiai programjainak, lehetőségeinek népszerűsítése az oktatási intézmények körében. Az őszi fesztivál ideje alatt az alábbi foglalkozásokat hirdetik meg:

Szüreti népszokások

Mivel a vidéki gyermekek többsége részt vett már szüreten, ezért a foglalkozás beszélgetéssel indul, ahol mindenki elmondhatja, hogyan zajlik náluk a szüret, milyen eszközöket használnak, és hogyan nevezik azt az édes-savanykás nedűt, amit a szőlőből préselnek. A foglalkozás során a gyerekek kézbe vehetik a hagyományos szüret múzeumban őrzött gyűjteményi darabjait, mint pl. a kacor, a fadongás vödör vagy a tökből készült lopó. A beszélgetés után szőlőcsősz figurát vagy szüreti-koszorút lehet készíteni.

Dömötör napja – pásztorélet, állat- és kirakodó vásárok

A bevezető beszélgetésben a juhászújévről, a juhászok életéről, eszközeiről majd a hagyományos, régi vásárok világáról, ünnepi jellegéről esik szó. A résztvevők megismerkedhetnek néhány olyan régi mesterséggel, amelyek képviselték magukat a vásárban: a szűccsel, a csizmadiával, a kékfestővel, a fazekassal és a mézesbábossal. A gyerekek megtudhatják, hogy ki volt a vásári planétás, mit neveztek vásárfiának, és hogy egy vásárban hogyan zajlott az alkudozás. Megtanulnak egy-két vásári kikiáltó versikét, és magukra vehetik a mesteremberek, a vásárlók jelmezét, és demonstrációs tárgyak segítségével részt vesznek egy igazi, régi vásáron. Lehet kézműves tevékenységet is választani, ez esetben ujjbábot varrhatnak, vagy állatfigurákat készíthetnek.

Szent Márton napi hiedelmek és szokások

A foglalkozáson elsőként Szent Márton legendáját ismerhetik meg a gyerekek: hogyan lett belőle a szegényeket és betegeket gyámolító szent ember, és hogyan árulták el a ludak, amikor elbújt, mert nem akart püspök lenni. Szó esik még a Márton naphoz kapcsolódó népi babonákról, időjárás-jóslásokról. A gyerekek kézbe vehetnek egy libacsontból készült régi gyermekjátékot is, megtudhatják, hogy milyen természetes anyagokból, milyen játékokat készítettek a parasztemberek gyermekeiknek. A program végén libabábot vagy libafigurát készíthetnek.

Foglalkozások időtartama: 90 perc

Ára: 350 Ft/fő

Előzetes időpont egyeztetés szükséges: Merinu Éva
+36 20 257 5019
cifrapalota.muzped@gmail.com

 

 

 

Hozzászólások