A KASZ+ 2018 – XV. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, nemzetközi alkotótábor 2018. szeptember 17. és október 5. között  kerül megrendezésre a KÉSZ Ipari Parkban.

Tizenötödik alkalommal találkoznak a szobrászat speciális területének művelői a KÉSZ Csoport kecskeméti acélszerkezet-gyártó bázisán. A vas, az acél sokféle formája, az izzó plazma, a lézervágóval precízen kivágott alkatrészek, a hegesztés különböző módozatai, a programvezérelt CNC-gépek, vagy éppen a szemcseszóró tisztító ereje a művészek lehetőségeit sokszorozzák.

Az elmúlt években a KASZ alkotóműhelye -a fémszobrászat továbbfejlesztése mellett- tudatosan nyitott a képzőművészet többi ága felé. Több festőművész, grafikus, fotós használta ki az alkalmat, hogy a képalkotás terén is kiváló művekkel gazdagítsák a szimpoziont. Ebben az évben is csatlakoztak festőművészek a szobrászokhoz, az ipari környezet különleges atmoszférája adhat ihletet számukra.

A szimpozion jelentősége talán abban van, hogy a művészek itt igazi gyári környezetben próbálhatják ki magukat, ismerkedhetnek meg új anyagokkal, számukra nehezen elérhető technikákkal, eszközökkel.

A KASZ+2018 alkotói: Majoros Gyula képzőművész, Korompai Péter iparművész, Kosik Márk Titusz szobrász-restaurátor, Szirmai Nóra szobrászművész, Szabó András grafikusművész, Szabó Ottó szobrászművész, Dóra Emese szobrászművész, Ecsedi Zsolt szobrászművész, Demcsák Dóra Vanda szobrászművész, Fukui Yusuke festőművész, Fülöp Gábor szobrászművész, Berlekovity Iván szobrász-restaurátor.

Ahogy az előző években már szokássá vált, a szimpozion művészei figyelmébe két, nem kizárólagos, alkotói témát ajánlottak a szervezők. Az egyik a „MECHANIZMUS”, a másik „A KECSKE!”. Ez utóbbi, humort sem nélkülöző felvetés aktualitását az adja, hogy Kecskemét városa ebben az évben 650 éves. Az ünnepi év eseményeihez azzal csatlakozik a KASZ, hogy a város címerállatát, egyik jelképét is megformázhatják az alkotók. Szabad a préda, mármint A KECSKE!

A képzőművészeket, a műhelytitkokat, a készülő alkotásokat szeptember 28-án a Kutatók Éjszakája keretében is meg lehet tekinteni a KÉSZ Ipari Parkban.
A tisztelt érdeklődők, a sajtó képviselői lehetőség kapnak  az alkotóműhely megismerésére. Előzetes egyeztetés, információk az alkotótáborról:

Árvai István
K-ARTS Művészeti Alapítvány
KÉSZ Ipari Park, 6000 Kecskemét, Izsáki út 8/b
mobil: +3630-206-7080
e-mail: karcolda@karts.hu

 

 

Hozzászólások