A nyári fűszerek üde, friss zamatát másként is megőrizhetjük. A befőzés, fagyasztás, szárítás mellett elkészíthetjük a fűszerolajok és fűszeres ecet különböző változatait is.

Fűszerolajok: A fűszerolaj elkészítéséhez jó minőségű oliva- vagy hidegen sajtolt napraforgóolajat használjunk. Egészen széles skálája van a felhasználható fűszereknek. Egy dolog azonban fontos: a feldolgozásra szánt ízesítőink hibátlan minőségben, megmosott, megszárított állapotban kerüljenek feldolgozásra. Kétféle lehetőség kínálkozik a gazdasszony számára:

1. A türelmesebbeknek való: 2-3 hétig olajjal leöntve áztatjuk a fűszereinket, de sötét és hűvös helyen. Időnként megkeverjük. Beleszagolunk néha, s ha már intenzíven érezhető a fűszer aromája, helyes kis üvegekbe leszűrjük, felcímkézzük.

2. A másik eljárást akkor vetjük be, ha reménykedünk még 2 hétig napsütéses órákban. Az előkészített fűszereket leöntjük az olajjal, gézzel fedjük le, s a kovászos uborkához hasonlóan napos helyen érleljük. Néha megrázogatjuk vagy megkavarjuk. (Íze erősebb lesz, mint az első változatnál.) Szűk szájú kis üvegekbe palackozzuk és feliratozzuk, és most helyezzük sötét, hűvös helyre a kamrába. Ha használni kezdtük, akkor már a hűtőben a helye.

Javaslatok a fűszerekhez: kakukkfű, fokhagyma, borsikafű (csombor), rozmaring, zsálya, bazsalikom. Fűszeres ecet készítésekor almaecetet vagy borecetet használjunk. A folyamat eleje hasonlít az olaj felhasználásához: szükség lesz a hibátlan minőségű, megmosott, megszárított fűszerekre, az eszközök is mutatnak egybeesést: kell néhány kis űrtartalmú, jól záródó palack, szűrő, s az előkészítéskor, az érleléshez szélesebb szájú, de jól záródó üveg. A szélesebb szájú üveg aljára helyezzük a fűszereket, (1-2 maroknyit számítva 1 liter ecethez), majd ráöntjük az ecetet. 2-3 hétig rajta áll a fűszerágyon, majd végleges tárolásra leszűrjük, a kis üveget lezárjuk, címkét teszünk rá. A bátrabbak kísérletezhetnek gyümölcsecettel is. Ehhez aprómagvas gyümölcsből kell pár szem. (Málna, szeder) Ezt összetörjük, megkeverjük 1 evőkanál kristálycukorral, – ez lesz az ecetágy. Ráöntjük az ecetet. Néha megrázogatjuk. (Színes ecetet kapunk majd.) 2-3 hét múlva leszűrjük.

Javaslatok a fűszerekhez: tárkony,citromfű, menta, kapor, babérlevél
Melyiket mire használjuk?

  • A fűszerolaj jó társa a grillezésnek, sasliksütésnek, rostonsültek pácolásának. Olyan ételeket javíthatunk fel vele, amelyikben az a fűszer, ami az olajat meghatározza, szerepel.
  • A fűszeres ecet saláták ízesítésére kiváló, a gyümölcsecettel pikáns ízűvé varázsolhatjuk pár cseppnyi mennyiséggel az édességeket, s illata is kellemes.

Tanács: egy-egy fajtából (akár olaj, akár ecet) csak 2-3 dl-t készítsünk, hiszen kevés kell belőle, s nem sűrűn használjuk.
A fűszerolaj és a balzsamecet néven ismert fűszeres ecet nagyobb élelmiszerboltok polcain megtalálható, de beszerzésük nem olcsó mulatság. Nem beszélve arról, hogy amit magunk készítünk, abban benne van a szeretetünk, törődésünk a család iránt.
Mindkettő szintén hasznos ajándék méltó csomagolásban.

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

 

Hozzászólások