A tesvérem jó adag zöldséggel tért haza a piacról a minap, többek között egy kazal petrezselyemmel, így újra elkészítettem a család egyik kedvenc KenceReceptjét: a PetrezselyMEK krémje nevű finomságot.

PetrezselyMEK krémje:

Hozzávalók:

  • 8 csokor petrezselyem
  • 25 dkg pucolt napraforgómag
  • 2 dl extra szűz olivaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
  • 2 kk. só
  • 1 kk. bors

Elkészítés:

  • Ezt mind egyszerűen összeturmixoljuk.

Ehetjük pogácsával, friss kenyérrel, csipsszel…

Petrezselyem

A petrezselyem név a latin petroselium szóból származik, mely a görög petrosz („kő”, „szikla”) és szelion („növény”) szavakból ered. A petrezselyem népies nevei: petrezselem, petrezsirom, petruska. A gyökérpetrezselymet helytelenül nevezik fehérrépának vagy egyszerűen gyökérnek is.

Hatóanyagai: Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös. Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.

 

Antalffy Yvette

 

 

Hozzászólások