Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Ráday Múzeum és a Fuxreiter András Ásványgyűjtő Kör szervezésében és támogatásával induló különleges ásványokat és lelőhelyeket bemutató előadássorozat előadásaira. A szombat délelőttökön megrendezésre kerülő előadások a fluoreszkáló ásványok mellett a mindig nagy népszerűségnek örvendő dinoszauruszokat is érintik.

A Ráday Múzeumban megtekinthető Fuxreiter András által alapított védett ásványgyűjteménye állandó és időszaki bemutatókkal várja az őslénytani leletek, kőzetek, ásványok iránt érdeklődőket.

A Fuxreiter Ásványgyűjtemény: A Természet harmadik országa kiállításban a Föld öt kontinenséről származó ásványok mellett láthatók ősmaradványok, köztük még dinoszaurusz lábnyom is, mamutcsontok, borostyánba zárványosodott rovarok, melyek szinte minden korosztály érdeklődését felkeltik az ásványok világa iránt. A Fuxreiter András által gyűjtött anyag és a belőle szervezett kiállítás célja, hogy megismertesse az élettelen természet szépségeit a látogatókkal.

A gyűjteményalapító munkássága előtt tisztelgő Fuxreiter András Ásványgyűjtő Kör feladatának tartja az ásványok népszerűsítését. Ezzel a céllal szerveződött az őszi előadássorozat az elismert kutatók és ásványgyűjtők közreműködésével a Ráday Múzeumban.

2019 őszén a következő előadásokkal várjuk az ásványok és az ősmaradványok iránt érdeklődőket:

  • Október 26. (szombat) 10.00 óra – Grósz József ásványgyűjtő: A Budai-hegység ásványai, ásványlelőhelyei. Az előadás vendégei egy-egy ajándék ásvánnyal gazdagodnak majd.
  • November 9. (szombat) 10 óra – Dr. Főzy István, az MTA doktora, a Magyar Természettudományi Múzeum paleontológusa: Dinoszauruszok a nagyvilágban és a Kárpát-medencében.
  • November 23. (szombat) 10.00  óra – Dr. Hollósy Ferenc ásványgyűjtő: Földalatti szivárvány–a fluoreszkáló ásványok.

Az előadások helyszíne:
Ráday Múzeum Kecskemét, Kálvin tér 1. – Tar Illés-terem
Belépő: felnőtteknek: 600 Ft, diákoknak: 300 Ft

A kecskeméti Ráday Múzeumban minden hónap második szerdáján Ásványgyűjtő Szakkörre is hívják és várják az érdeklődőket, elsősorban a 13-18 éves korú diákokat és szüleiket. A foglalkozásokon bárki részt vehet a szokásos múzeumi belépő megfizetése ellenében. A múzeumban tartott foglalkozásokon tájékozódhatnak a jelenlévők a legközelebbi ásványgyűjtő kirándulás helyszínéről és időpontjáról is.

 

Kriston-Bordi Zsuzsanna
közönségkapcsolati munkatárs, múzeumpedagógus
Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma

 

Hozzászólások