Október 1. a Vegetáriánus Világnap. A vegetarianizmus társadalmi elfogadottsága az elmúlt 30 évben sokat változott. A kezdetben nagyon negatív megítélést elismerés váltotta fel, majd az utóbbi 10 évben, köszönhetően a társadalmi és környezeti változásoknak, kiderült, hogy fontos eszköze a klímaváltozás elleni harcnak.

Míg korábban a húshagyó, vegetáriánus és zömében növényi étrend elsősorban az ember egyéni egészségügyi céljait szolgálta, mára már tudjuk, hogy a klímaváltozás megállításának egyik legfontosabb eleme, hiszen a tányérunkon át, azaz az étkezési kultúránkon keresztül valóban pozitívan hathatunk világunkra.

A Védák bölcsessége az elkülönülés illúziójáról

…Az ősi indiai-védikus bölcsesség például azokra a pszichológiai jelenségekre és illuzórikus elemekre hívja fel a figyelmet, és azon tanításokon keresztül képes kifejleszteni az empátia érzését az emberben, valamint eloszlatni a szeparált, különálló és magára maradt ember szorongató képét. Az ember ugyanis empátiával rendelkező szív-lény, amely természeténél fogva érzékeny mások problémáira és kimagasló összefogásra képes. Ugyanakkor ez befedődik az önzőségtől, a társadalom versenyhelyzetei, a káros, jellemtorzító fogyasztási szokások által. A klímaszorongás a tehetetlenség érzéséből és abból az illúzióból fakad, hogy mindannyian szeparált élőlények vagyunk, nem pedig Isten szerves részei.

Csakhogy a valódi boldogságot az emberek éppen akkor élik meg, amikor közösségben vannak. Amikor párkapcsolatban, a családban vagy más szociális közegben biztonságot és a lelkek újratalálkozását élik át. A különféle pszichológiai terápiákban egy segítő empatikus jelenléte szükséges az önfejlesztéshez, de boldoggá tehet bennünket egy kutyus vagy egy cica is, de néhány barát társasága is. Ezek a szociális kapcsolatok és kapcsolatunk a Földanyával nemcsak lehetőséget jelentenek, amiből ki kell vennünk, amit ki kell használnunk, hanem felelősséget is, a fonal másik végén ugyanis mindig ott van az én, aki tehet embertársaiért és a természet megóvásáért.

A klímaszorongásból nem az fakad, hogy karba tett kézzel kell ülnünk és aggódnunk a jövőnk miatt. Tettekre van szükség, mint pl. a fast fashion elemek korlátozása, a vegetáriánus vagy akár tisztán vegán növényi táplálkozás bevezetése, bizonyos termékek, pl. a pálmaolaj és a kőolaj használatának kerülése, vagy a fogyasztási szokásaink átalakítása, mint amilyen a távolról érkező termékek korlátozása az életünkben!

Önbecsapás a személyes tehetetlenség érzése

A Vegetáriánus Világnapon lehetőséget kapunk arra, hogy emlékeztessük magunkat, igenis tehetünk, és nagyon hatékonyan tehetünk Földünk jövőjéért!…

A Vegetáriánus Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy igenis fontos az élőlények, az állatok tisztelete és az, hogy a természeti környezetet ne használjuk ki. Igenis szedjük fel azt a szemetet, szelektáljunk, csökkentsük a fogyasztást, váljunk tudatos vásárlókká, és tegyünk lépéseket a vegetáriánus életmód felé, amely akár 50%-os javulást is hozhat a klímaváltozás pusztító hatásaival szemben! A választás a kezünkben van.

A vegetáriánus étrenddel csökkenthetjük az ivóvízfogyasztást és megóvhatjuk a Föld édesvíz-készleteit. Csökkenthetjük a klímagázok kibocsátását, miközben egészségünket is támogatjuk. Megakadályozhatjuk, hogy a Föld létfontosságú erdőterületeit felperzseljék és az állattenyésztés számára takarmánygabonát termeljenek rajta. Mindeközben az állatokkal is kegyesebben bánhatunk.

Élet hús nélkül

Mit ehetünk, ha elhagyjuk a húst, halat, tojás, vagy akár még a tejtermékeket is? Éhen halni növényi étrenden sem fogunk, amennyiben az megfelelően van összeállítva. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 7000-re becsüli az ehető vagy valamilyen gyógyhatással rendelkező növényfajok számát. A gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, olajos magvak, hüvelyesek széles palettájáról azonban valamiért csak kb. 30 faj terjedt el az élelmezési célú globális növénytermesztésben. Ha az altípusokat is beleszámítjuk, több tízezer faj áll rendelkezésre, nem szükséges húst fogyasztani.

Érdekességképpen, 10 ezer almaféle van a világon, és ebből csak Magyarországon 90 féle érhető el. Ha semmi mást nem teszünk, legalább ma, a Vegetáriánus Világnapon kísérletezzünk a növényi étrenddel, amely a Föld egyetlen valós esélye.

Recept ötletekHogyan legyél vega? 

Forrás: MKTHK – Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

 

 

Hozzászólások