Almási Zsuzsanna akvarellfestő egyúttal a Montázsmagazin újságírója is. Interjúkat készít képzőművészekkel, beszámol az alkotótáborokban szerzett élményekről. 2016 őszén történt, hogy Zsuzsi maga köré gyűjtötte az általa ismert kecskeméti amatőr festőbarátokat, és a Montázsmagazin szerkesztőjével együtt elhatározta, hogy megmutatják magukat és munkáikat a nagyközönségnek. A Város Napja alkalmából rendezett, ünnepi műsorokkal tűzdelt hétvégén került erre sor, és igen jól sikerült.

2016 őszén, az első Örömfestő napon

Nem kellett hozzá kiállítótér, mert Isten szabad ege alatt, a város főterén találtak maguknak festenivaló helyet. Szó szerint is festői volt a környezet a színes műsorokkal, kiállításokkal, fellépő zenészekkel… Csatlakoztak hozzájuk zenész- és versmondó barátaik is, és egy rövid műsorral közösen mutatkoztak be az Örömfestők. Nagyon kedves szó ez, hiszen tényleg örömükben ülnek le és alkotnak a festők a tér különböző pontjain, a járókelők pedig meg-megállva elleshetik az alkotás folyamatát, vagy megcsodálhatják a már elkészült műveket.

Almási Zsuzsanna akvarellfestő, a csoport vezetője

Az alkotói napot eleinte Szappanos István festőművész mentorálta, tanácsokat adott, segítette a festőket. A nap végén, a záró ünnepségen értékelte a munkát, és a résztvevők oklevelet kaptak emlékbe. Később Dunszt István grafikus-festőművészé lett ez a szerep. A csoport tanyázott a Luca-szobor körül, a Tér a térben hangulatos padjain, a Liberté Kávéház árkádjai alatt, a Romkertben, a Városháza előtt, s most, legutóbb a Nagytemplom előtti rendhagyó alakú padokon, a vízesés szomszédságában. A járókelők sok esetben odajöttek beszélgetni, érdeklődni.

2019. szeptember 28-án Kecskemét főterén

Már az első találkozás után létrejött a Facebook csoportjuk Örömfestők Kecskeméten címmel. A csoport kecskeméti amatőr festők számára alakult. Zsuzsi célja az amatőr alkotók összefogása, alkotásaik közzététele, egymás segítése alkotói tevékenységében. Lehetőséget szerettek volna teremteni az építő vélemények megfogalmazására is. Almási Zsuzsanna sokat tesz azért, hogy a csapat együttműködő közösséggé formálódjon, akiket közös cél motivál: a festészet szeretete.

Sokszor mennek ki együtt a természetbe festeni. Idén Csongrádon is tartottak Örömfestést, melyet egybekötöttek egy csoportos kiállítás-megnyitóval. A tagok önállóan is képezik magukat, vagy különböző festőkurzusokon vesznek részt, hogy fejlődjön tudásuk, rajzkészségük. Szeretnék megmutatni, hogy az amatőr művészek is szép dolgokat tudnak alkotni, különösen, ha ők is kaphatnának valakitől segítséget. Jó lenne egy kiállítóhely a számukra, vagy egy szponzor, aki segíti a tanulmányaikat folytatni. Ők is tudnák színesíteni Kecskemét város kulturális palettáját. A Montázsmagazin mindenben támogatja őket lehetőségei szerint, de mások segítségének is igen örülnének. Addig is örömükben festenek.

 

Weninger Endréné

 

 

Hozzászólások