Schima Bandi ötvös, iparművész a magyar vasművesség kiemelkedő, nagytudású alakja. 1882 november 23. napján született Orosházán apjának harmadik gyermekeként. Már az elemi iskolában kitűnt rajztudásával. Szép rajzaiért tanári elismerésként egy marék cukorkát kapott, mint első jutalmát gyermeki életében.

sima bandi

Fotó: Győri Hírek

Tehetségét felismerve az aradi iparkamra fémipari ösztöndíjával Berlinbe jutott. Főiskolai diplomamunkája első díjat kapott. Pozsonyban, majd az iskola elvégzése után ösztöndíjával Berlinben tanult. Itt főiskoliai diplomamunkája első díjat kapott. Még az akkori Magyarországon, Pozsonyban lett főiskolai oktató.

1919 őszén a cseh megszállás után Győrben telepedett le. A Kereskedelemügyi Miniszter szakoktatóvá nevezi ki a Győri Fa-és Fémipari Szakiskolába 1919 után. 1926-tól már csak a művészetnek élt. Tanulmányi ösztöndíjjal járt Nyugat-Európában és Olaszországban.

Kitüntette II. Vilmos német császár és V. Mohamed török szultán is. Az 1932-es évhez pályafutásának egyik legrangosabb szakmai sikere kötődött: Magyarország aranykoszorús mestere lett. Ezt követően sokoldalú tevékenységet folytatott, útinaplót írt, rajzolt, versenydíjakat készített.

Nagy híve volt az eszperantó nyelvnek. Elkészítette a Győri Székesegyháznak a bronzkapuját, a főoltár szentségházának ajtaját. Munkája látható a Győr-Gyárvárosi templomban, Hegykőn, Csornán, Nagylózson, Komáromban, Celldömölkön.

sima bandi

A híres Aranyhajó cégér (Fotó: Köztérkép)

Fő műve a Győr-Nádorvárosi Evangélikus templomban található: kovácsolva készített Jézus-fej, ami az 1940. évben rendezett milánói triennáléra készült el. Győr belvárosában látható az Aranyhajó cégér, ami a Belvárosnak egyik dísze.

Utolsó műve a fertődi Esterházy-kastélyba készített, kovácsolt vasból való két barokk csillár. Tervezték, hogy életművét Kossuth-díjjal jutalmazzák, de ezt már nem élhette meg.

(Oxygen Hírügynökség) 

Schima Bandi hátrahagyott műhelyanyagát, szerszámait, munkásságának gazdag dokumentumait és összegyűjtött tárgyait 1958-ban a Xantus János Múzeumra testálta. 2000-ben a győri Rómer-teremben, majd később ugyanott kiállítást rendeztek kölcsönkért relikviák bemutatásával. Győrött utca őrzi a híres mester nevét.

 

Szemethy Róbert, Győr

Kapcsolódó, képzőművészetről szóló cikkünk ITT olvasható.

 

Hozzászólások