Ki hinné, hogy a híres Waldorf pedagógiai módszer megálmodója az az osztrák születésű filozófus, Rudolf Steiner, akinek a biodinamikus kertészetek és a természetes kozmetikumok létrejöttét is köszönhetjük? Két évvel a Stuttgartban megszületett első Waldorf-iskola után útnak indult a Weleda is, amelynek sikertörténete azóta is töretlen.

Korai Weleda-termékek

 

Ahogy a Waldorf-óvodákban és iskolákban is az a cél, hogy az életkornak megfelelően, a személyiség jellemzőinek mentén az érzelmeken, a saját megfigyeléseken és tapasztaláson keresztül történjen a fejlesztés, úgy a kozmetikumoknál is az emberi szervezet saját gyógyító és regeneráló energiáinak beindítása a cél. A cég mottója a vitalitás és a természetes egyensúly helyreállítása szintetikus anyagok felhasználása nélkül.

A Weleda abban különbözik versenytársaitól, hogy a mai napig a test, szellem, lélek és tudatosság egységét tartja szem előtt, ez minden egyes termék fejlesztésénél fontos szempont. Ha valaki jobban szemügyre veszi a cég logóját, észreveheti a négyes egységet, amely a grafikai elemben és a logót körülölelő körben is feltűnik. Ez utóbbi mintha egy pecsétet jelképezne, amely a minőség és a hitelesség szimbóluma is. Tisztaság, természetesség, érték: ezek a legfontosabb tulajdonságai a felhasznált alapanyagoknak.

A natúrkozmetikai termékeknél nem csak az fontos, hogy milyen alapanyagokat használnak fel, hanem az is, hogy ezek honnan származnak, és miként dolgozzák fel őket a későbbiekben. A Weledának ezért is van egy saját gyógynövénykertje, a Schwabisch Gmünd közelében lévő Wetzgauban, ahol 23 hektárnyi területen mintegy 800 fajta növényt termesztenek. 160-at közülük frissen aratva, szedve használnak fel orvosságok és kozmetikumok készítéséhez. A hosszú kökény-, galagonya- és juharsövények a madaraknak is remek élőhelyül szolgálnak. A talajt természetes eszközökkel táplálják azért, hogy márciustól októberig pompázzon.

Mindemellett nagyon sok ökológiai ültetvényt is támogat a cég, ahonnan bizonyítottan magas minőségű növényeket tudnak beszerezni: Svájcból, Franciaországból, Angliából, Hollandiából, de Brazíliából, Argentínából és Új-Zélandról is.  A felhasználás során minden bekerülő nyersanyagot nagyon szigorúan ellenőriznek, hogy megfelel-e a követelményeknek és csak azzal dolgoznak tovább, amelyik kiállta a próbát.

Több mint ezernyi alapanyagot használnak a natúrkozmetikumok és gyógyhatású készítmények gyártásánál, melyek különböző folyamatokon mennek keresztül, ezek kiválasztásához megfelelő szaktudás is társul. Fermentálás, desztillálás, kivonat-készítés – ez mind előfordul a cég boszorkánykonyhájában. Ugyanazon alapanyag feldolgozása esetén más-más eljárás választása már különböző hatásfokú terméket eredményezhet, egy dolog biztos csak: ezek a kozmetikumok hidat alkotnak ember és a természet között és elérhetővé teszik a felhasználók számára a természet nyújtotta ajándékokat, előnyöket.

A színeknek pedig nem csupán a virágoskertekben van jelentősége, hanem a termékek csomagolásánál is. Minden termékcsalád alapszíne az úgynevezett „vezérnövény”, azaz a legfontosabb alapanyag színe.

Aki megismerkedik a Weleda termékeivel, egészen biztosan hamarosan megérzi ezt a szoros kapcsolatot, amelyet a kozmetikumok az ember és a természet között építenek.

www.weleda.hu
www.facebook.com/WeledaH

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások