Hat alkotásból álló, a PTE Művészeti Kar Szobrászat Tanszék hallgatói által készített szoborparkot avattak fel június elsején a Zsolnay Kulturális Negyedben dr. Páva Zsolt pécsi polgármester részvételével.

zsolnayszobor1

 

Mint azt a városvezető a szerdai avatóünnepségen elmondta, a Zsolnay Kulturális Negyed számos izgalmas helyszíne gazdagodott egy újabbal, hiszen a parkkal a létesítmény területén tanuló tehetséges szobrászművész hallgatók kapnak páratlan bemutatkozási lehetőséget.

 

– Évente több százezer ember keresi fel a kulturális főváros program keretében létrehozott Negyedet, így az alkotások széles rétegekhez juthatnak el. Mindezzel akár későbbi karrierjük, előmenetelük is komoly segítséget kaphat – mondta Páva Zsolt.

 

Dr. Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja kitért rá, hogy a Szoborpark tökéletes példája a kar és a Zsolnay Negyed együttműködésének, ami azért is örvendetes, mert a Művészeti Kar idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Hozzátette, hogy ahogyan a jó zenéhez jó akusztikus környezet is szükséges, itt a Zsolnay Negyed környezete tökéletesen szolgálja azt, hogy a szobrokat megtekintve a látogatók át tudják élni az igazi, befogadói művészi élményt.

zsolnayszob2

Vincze Balázs, a Negyedet üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője arról szólt, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a jövőben folytatódhasson a szoborpark projektje, ezzel is elősegítve az itt tanuló hallgatók bemutatkozási lehetőségét.

A Szobrászat Tanszéken az elmúlt évek során számos olyan műtárgy született, melyek minőségükben megérettek arra, hogy köztéren is bemutassák őket. A Negyed déli részén, a tanszék mellett található füves park kiváló helyszínt kínált a szoborpark kialakítására. Hat mű kapott helyet, legtöbbjük kőből készült – ugyanis erre az anyagra jellemző, hogy zöld környezetben igen impozánsan jelenik meg, – de egy beton alkotás is látható. A tanszék elmúlt húsz éves történetének kiemelkedő kültéri munkái ezek, reprezentálva a néhány méterrel odébb fekvő épületben zajló művészeti munkát, egyúttal új funkciót adva a parknak.

 

A projekt ötletgazdája, dr. habil. Lengyel Péter adjunktus, oktatási dékánhelyettes véleménye szerint kihívást jelentett, hogy két világ találkozásáról van szó: a Zsolnay Kulturális Negyed vizuális megjelenését a Zsolnay-örökség teremti meg, ugyanakkor a Művészeti Karnak is megvannak a maga jellemzői. Úgy kellett létrehozni ezt a szoborparkot, hogy a kettő kiegészítse egymást, a két vizuális kultúra végeredményként egymást segítve hozzá tudjon adni az egész élményéhez.

 

A kiállított szobrok alkotói: Éles Lóránt, Lengyel Péter, Mráv Balázs, Parlagh István, Tóth Csaba, Váraljai László.

Forrás: ZsÖK

Hozzászólások