PraktiKati – Spóroljunk okosan!

Csokorba gyűjtöttem azokat a háztartási praktikákat, amik környezet- és pénztárcakímélő megoldások, s amiket én is azoktól a háziasszonyoktól tanultam, akik az interneten osztották meg tapasztalataikat.

praktikatakepkiv

Amiket itt leírok, magam is régóta alkalmazom. Örömömre szolgál, hogy tudom, jóval kevesebb vegyszer kerül a lakásunkba, mégis tisztaság van. Egészségügyi szempontból is fontos a vegyszerek csökkentése/mellőzése a háztartásban és a személyes higiéniában. Végül könnyebbség az is, hogy nem kell cipelni a súlyos flakonokat (mosószeres, öblítős, stb.), mert mindig van itthon ecet, szódabikarbóna, mosószappan, illóolajok, teafilter, citrom, amikből elkészíthetem a szükséges tisztítószerem.

Nézzük a mosást!

3 liter buborékmentes ásványvizet felteszek főni egy megfelelő méretű fazékba, amelybe belereszelek (nem kell nagyon apróra reszelni, megteszi, ha nagyobbak a forgácsok) 5 dkg mosószappant. A mosószappan márkája nem fontos, lényeg, hogy ne pipereszappan legyen. Forrás után csendesen főzöm kb. egy óra hosszat, majd hagyom kihűlni. Néhány óra hűlés és állás után az anyag kocsonyás lesz, amit botmixerrel (ennek hiányában krumplinyomóval) széttördelek. Illatosítom kedvenc illóolajommal. Én levendulaolajat és teafaolajat használok. Mindkettőnek elég intenzív az illata és fertőtlenítő hatásuk is van. Ha elkészült, mehet is a mosószeres flakonba. Erősebben szennyezett ruha esetén egy-két evőkanál mosószódát is adok a mosáshoz. Fehér ruhák esetén egy-két kanál szódabikarbónát is teszek a mosógépbe. Igen, ezt a mosószert gépi mosásnál használom, kb. annyit öntök, mint a hagyományos mosógélből. Ne várjuk el, hogy mosószerünk habozzon, mert ez nem tartalmaz habzást elősegítő adalékanyagot.

praktikata2

Öblítéshez is magam készítem a „szert”.

Mióta ezt használom, a mosógépemen nincs fekete lepedék. A z ecetes üveget használom öblítős flakonnak. Öntök bele kb. kétujjnyi 20 %-os ecetet, felöntöm sima vízzel, majd cseppentek bele (ízlés szerint) illóolajat. Én kb. 20 cseppet szoktam tenni ebbe a mennyiségbe.

Mosogatás

A hagyományos mosogatószerem mellett vízzel hígított ecetet is használok a fémedények, illetve az erősebb szennyeződések letisztítására.

Ez a hígított ecet kiváló anyag ablaktisztításhoz is. Jól emlékszem, hogy gyermekkoromban az eladók mindig ilyen ecetes vízzel tisztították az üvegpultokat.

A vízforralót és a kávéfőzőt tömény, 20 %-os ecettel vízkőtelenítem.

Ugyanúgy használom, mint a bolti vízkőoldókat.
A konyhai és a fürdőszobai lefolyók tisztítására is kiválóan alkalmas az ecet, szódabikarbónával. Először beleszórok egy evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, majd megöntözöm az ecettel. Erősen buzogni, sisteregni kezd, és feloldja a zsíros szennyeződéseket.
Súrolás. Ha a kőpadozatunk erősen szennyezett (pl. bepiszkolódnak a fúgák), szintén a szódabikarbóna és ecet kettősét alkalmazom. Megszórom a felületet a szódával, rálöttyintek egy kis ecetet, hagyom állni, hogy hasson a szer, majd egy nyeles kefével átsúrolom a felületet. A fém mosogatót citrom- vagy banánhéjjal is  fényesre lehet még tisztítani.

praktikata315sz

Portörlés

Kiváló porstopot készíthetünk a következőkből: a tiszta és száraz portörlő ruhát beleteszem egy befőttes üvegbe egy citrom héjával együtt, cseppentek rá egy kevés olajat és pár csepp ecetet. Lezárom az üveget, majd néhány órai állás után használható a portörlő, ami szinte magához vonzza a port, s a letörölt felület szép fényes lesz. Nemcsak a fa bútorokra, de a TV-re is használható.
Ha ez a portörlés még nem illatosítaná eléggé az otthonunkat, akkor készíthetünk házi illatosítót is. Egy kicsi szórófejes üvegbe vizet töltünk és a kiválasztott illóolajunkból adunk hozzá tetszés szerinti mennyiséget. Használható a mellékhelyiségekben is.
Ne feledkezzem el a szőnyegtisztításról sem! Magam is meglepődtem, amikor kipróbáltam a teafiltert. Mondhatom, kiváló színmegújító! A zöld tea filterét használtam. A kiporszívózott szőnyeget áttöröltem az előzőleg fél óráig áztatott zöld tea filter levével.

praktikata415sz

Végül, de nem utolsó sorban: a szódabikarbónának izzadsággátló és hajmegújító hatása is van.

Évek óta nem használhatok semmilyen dezodoráló szert. Mégsem érződik rajtam semmi kellemetlen illat, mióta szódabikarbónával dörzsölöm be (finoman) a hónaljamat. Ezt elég hetente egyszer megtennem. Amikor a hajam hullani kezdett, szódabikarbónával mostam meg, illetve azt is adtam a szokásos samponomhoz. Két-három heti használat után a fodrászom megkérdezte, hogy mitől dúsult meg a hajam?

Ajánlom minden háziasszonytársamnak, aki még nem próbálta ki ezeket a tisztítószereket. Remélem, sok új ötlet is születik a felhasználásukra.

T. Balázsovics Katalin

(grafika: AYH)

Hozzászólások

Facebook oldalunk:

Hirdetések

montazsmagazin A Montázsmagazin vállalja bemutatkozó interjúk, PR-cikkek készítését, reklámok elhelyezését.
Érdeklődni ITT lehet.

weningerbefozo befozoautomata.hu Weninger Bt. 6041 Kerekegyháza
Széchenyi utca 170.
76-361 101, 20-3848 000
ametiszt hotel-kicsi Ametiszt Hotel Harkány
Barátságos hotel Harkány központjában

2022. november
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930