November 13-án minden jegy elkelt a Polska Jazz – 3. Lengyel Jazz Fesztivál keretében fellépő Pink Freud jazz zenekar frenetikus koncertjére.

lgyjazz1ff

Wojtek Mazolewski – basszusgitár
Adam Milwiw-Baron – trombita, elektronika
Karol Gola – baritoneszaxofon
Rafal Klimczuk – dob

A basszusgitáros Wojtek Mazolewski által 1998-ban alapított, kiemelkedő hangszeres szólistákból álló Pink Freud kvartett a lengyel kultúra egyik legkeresettebb zenei exportcikkévé vált az utóbbi években. A zenekar nagymértékben hozzájárult a lengyel jazz publikum generációváltásához: zenei függetlenségük révén újraértelmezték a jazzt, s megnyitották a műfajt az igényes fiatal közönség felé is. Zenéjük messze túlmutat a jazz hagyományos improvizációs kánonján. A megszokott hangszerek gyakran elektronikával dúsított használatával képesek a punk és rock, a drum’n bass, jungle és a dub, vagy akár a kísérleti elektronikus zene egymásközti átjárhatóságát megteremteni. A határok e tudatos átlépését a legmagasabb szintű kollektív rögtönzéssel elegyítve a Pink Freud hihetetlenül energikus, ugyanakkor finom dallamokkal teli zenei környezetet teremt.

pinkfreud1

A Pink Freud jó néhány rangos díj birtokosa, Monster of Jazz albumuk 2010-ben a Lengyel Rádió 3-as csatornáján Az Év Felvétele címet érdemelte ki; a legendás lengyel Jazz Forum magazin JazzTop felmérésén háromszor is a legjobb elektromos zenekarnak választották meg őket; az Association Melomani pedig a Jazz Oscart ítélte oda nekik, csak hogy néhány példát említsünk.

A zenekar több némafilmhez is írt zenét, ezek közül a legsikeresebb a Henryk Szaro Erős Ember című alkotásához komponált művük volt. A film 2011-es londoni Barbicane-beli premierje hatalmas sikert aratott, a zenét a Pink Freud élőben adta elő a vetítés alatt.

pinkfreud2

A 2012-es Sziget Fesztiválon adott koncertjükkel a holland Best Concert Of Festival Chart listán a Roots mögött a 2. helyen végeztek, megelőzve olyan sztárokat, mint Snoop Dogg vagy a Korn. 2012 őszéna  Monster of Jazz Japánban is megjelent. 2013-ban a Horse and Power albumot három hatalmas turné keretében mutatták be Lengyelországban, Csehországban, Kolumbiában, Argentínában, Brazíliában, Koreában és Japánban.

A tavalyi 2. Lengyel Jazz Fesztivál egyik csúcspontja volt a zenekarvezető másik zenekara, a Wojtek Mazolewski Quintet által adott koncert az Opus Jazz Clubban.

Az egyik ráadás szám a Madmoiselle Madera volt pénteken.

 

Fotók: Antalffy Yvette

Forrás: BMC Opus Jazz Club

Hozzászólások