Vendégsarok: Csomóné Lindmayer Katalinnal, a Család – Vár alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

A gyermek az anyához tartozik – akár egészséges, akár beteg, akár élő, akár halott. Az anya a gyermekéhez tartozik. A gyermek a szüleihez tartozik. Minden körülmények között. (Michaela Mrowetz)

 

vendeg_csomone1

 

Trauma és bonding címmel 2015. november 11-13 között került sor arra a nagyszabású rendezvényre, ahol a programban Szakmai nap, Műhelymunka és Jótékonysági est szerepelt. A program fővédnöke Balog Zoltán, az Emberi Erőforrásokért felelős miniszter volt.

Trauma és bonding (részletes program) – A szakmai nap üzenete:
Már többedik generáció születik úgy, hogy az újszülöttet édesanyjától a szülészeteken uralkodó rutin protokollok miatt elválasztják.

Elgondolkodtató ez az üzenet, hiszen megéltük a valóságát. A gyermek a világra jötte után szinte azonnal elkerül az anyától, tulajdonképpen még egy kis idő sincsen, amíg a kezében tarthatja. Felnőtt fejjel jómagam is visszagondoltam arra, hogy ez velem is így történt meg. Jó, hogy vannak olyan szerveződések, amelyek segítik a leendő anyákat mindenben, ami ezzel a csodálatos eseménnyel kapcsolatos. Céltudatosan készülhetnek fel az anyaságra.

Barokk varázs – A Jótékonysági koncert az AnyaBaba szülészeti ellátás magyarországi megvalósulását támogatja. (ELTE PPK KAZY Aula – Budapest, Kazinczy u. 23-27.-)

 

vendeg_csomone3

Csomóné Lindmayer Katalin, a Család – Vár Alapítvány vezetője

Szeretettel köszöntelek. Hogyan jött létre ez a program?

Az AnyaBaba Mozgalom magyarországi védnöke Ékes Ilona asszony, az ERGO, Európai Regionális Szervezet elnöke. 2010 óta dolgozunk együtt a szülészet újjászületésén. Az idei évben az ERGO által képviselt nagyon súlyos témakörök közül a szülészet kapott fő figyelmet, így ennek kapcsán júniusban egy 3 napos családi szakmai hétvégét töltöttünk el együtt Áldás népesség a Kárpát-medencében címmel. Ezt követi ebben a sorban a novemberi Egészséges életkezdet: transzgenerációs traumákon innen és túl, szakmai nap és műhelymunka.

Michaela Mrowetz asszony Csehországból – a szülés körüli traumák és gyógyításuk szakembere, nemzetközi szaktekintélye – van segítségünkre a felismerésben, meghatározásban és a gyógyulás útjának megtalálásában.

 

vendeg_csomone5

 

Pénteken az elméleti részben mélyedtünk el, megnéztük, hogy a jogrendszer miben áll a családok mellett, és ez mennyire van vagy nincs összhangban a valósággal, az általunk elképzeltekkel. A szülés körüli szakemberek bemutatták nekünk, hogy milyen új kutatások, tanulmányok jöttek létre, milyen jó gyakorlatok vannak, amivel az AnyaBaba egységet támogatni tudjuk. Útmutatónk volt az évmilliók óta változatlan, természetes, egészséges folyamatokon alapuló biológiai norma. Röviden meghallgattuk a hozzá kapcsolódó kutatásokat, anyákkal, családokkal, intézményekkel való közös munka eredményeként született szakmai tapasztalatokat, és megnéztük, mik az ezekben létrejövő dinamikák, erők, energiák és praktikák.

A szombati napon pedig egész nap gyakoroltunk, a műhelymunka során dolgoztunk az AnyaBaba egység gyakorlati támogatásán.
A pénteki jótékonysági koncerten Várpalotáról is érkező művészek képviseltették magukat és tették széppé az estet. Külön köszönet Horváthné dr. Csomó Orsolya, Mellárné Mikolics Judit, Rudolf Krisztina művészeknek, hogy ekkora utat tettek meg azért, hogy gyermekeink szépen, biztonságban és szeretetben születhessenek.

 

vendeg_csomone6

Jótékonysági est

Beszélnél nekünk az általad képviselt szervezetről?

Az AnyaBaba Mozgalom a szülészet újjászületéséért az Egészségügyi Világszervezet normális szülésre vonatkozó ajánlásait és a Baba-barát Kórház kezdeményezéseit foglalja össze, és ez határozza meg a szülészeti ellátásra vonatkozó iránymutatást.
Ez egy 170 ország összefogásából született minőségbiztosítási rendszer, mely az AnyaBaba egységet támogatja a várandósság, szülés során és a szülést követő időszakban.

Céljaitok, további terveitek? Mit szeretnétek megvalósítani?

Célunk, hogy minél több családdal megismertessük a természetes, egészséges folyamatokat, a biológiai normát és azokat a jogokat, melyek ezek megélésében támogatják őket. Másik célunk, hogy létrejöjjön egy olyan szülészeti központ, ahol ezt az egészséget támogató rendszert be tudjuk mutatni, és végül, hogy az országban a szülészeti ellátás az édesanyák, kisbabák és családok egészségét védje a legújabb kutatások alapján. Ezt továbbképzésekkel és gyakorlati képzéssel is támogatni tudjuk, valamint családi napok, családoknak szóló előadások, műhelymunkák során a családok felkészülésében is részt tudunk venni. Ezt országjárás keretében is el tudjuk képzelni.

 

vendeg_csomone2

 

Hol vagytok elérhetőek?

Az interneten és FB-on is megtalálhatóak vagyunk. Az anyababamozgalom, az anyatejmisszió és a születésmese weboldalakon.

Milyen programjaitok vannak még?

A Születésmese gyerekeknek a szülés, születés meghatározó pillanatát vetíti elénk a gyerekek nyelvére szabva, korosztályos bontásban kínáljuk ezt a lehetőséget közösségek, iskolák, óvodák számára.
A felnőtteknek Milyen volt … szülésfeldolgozó programmal állunk rendelkezésre, ahol a szülés és/vagy születésük feldolgozásában tudunk segítséget nyújtani akár személyes ülés keretében, vagy csoportos feldolgozó alkalom formájában.

Ha gyors tanácsra, segítségre van szükség, hova fordulhatnak az érdeklődők?

Honlapunkon, FB oldalunkon vagy a +36209527358 telefonszámon, illetve a csaladvar@gmail.com e-mail címen találnak meg minket.

 

vendeg_csomone4

 

Mi volt az a személyes indíttatás, ami erre az útra vezetett?

Mint ahogy sokan mások, én is kerestem a lehetőséget, hogy hogyan tudnám jobbá tenni kapcsolatomat a családommal. Ennek a belső munkának a gyümölcse volt az az út, amin keresztül eljutottam a születéskori traumákhoz, majd ezek gyógyulásához. Kívánom, hogy mindenki megtapasztalhassa a szeretet gyógyító erejét, és hogy egyetlen kisbabának se kelljen születése után az édesanyja mellől eltávolodnia.

Van olyan tanácsod, ami minden kismamának, szülőnek egyaránt megszívlelendő?

Tartsd a babád! Te vagy számára a legfontosabb, téged szeret a világon a legjobban. Hidd ezt el, bízz benne, higgy magadban, csak te kellesz neki. Innen indulunk, és innen nyílik ki a világ. Ha ez megvan, sokkal könnyebb lesz egymásra hangolódni, egymás jelzéseit megtanulni és azokra megfelelő módon válaszolni.

Köszönöm szépen a beszélgetést, további sok sikert, erőt kívánok a munkátokhoz!

 

 

Lakatos Ilona

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások