A valódi segítség ritka kincs. Hét éve indult útjára a Tápláló szeretet program a nógrádi nyugdíjasok és a NOE együttműködésével.

55dc49ae0f52ed423b3c608f9b5a91e78847d6a2

A kép forrása

Herczegh Anita – a köztársasági elnök felesége – 2015-ben is a program fővédnöke.

A Nógrádi Napraforgó Egyesület és néhány környékbeli nyugdíjas szervezet tagjai – kertjük felesleges gyümölcseit, terméseit feldolgozva és befőzve – rászoruló nagycsaládosokon segítenek.

2015. október 1-jén a Budapest Szent Lőrinc Nagycsaládosok Egyesülete (XVIII. kerület) és az Óhegyi Csoport (X. kerület) nagycsaládjai részesültek az adományban.

A társadalmi szolidaritás és a palócok nagy szíve megmutatkozik abban is, hogy több környékbeli település egyesületei, nyugdíjasklubjai és magánszemélyei csatlakoztak a nógrádi kezdeményezéshez.

„Ebbe a sok üvegbe nemcsak hihetetlen mennyiségű tenni akarást, anyagi áldozatot, munkát zártunk, hanem szeretetünket is” – vallja Nyilas Kálmánné, a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület elnöke, a program ötletgazdája, aki a mintegy 1200 üveg befőtt, lekvár, szörp és savanyúság adományozását irányítja. Elmondása szerint a nyugdíjasoknak erőt ad a szeretetből fakadó munka, a tenni akarás.

 

Az egyedülálló összefogás a vidék és a város, valamint az egymástól eltávolodó generációk egymásra találását szimbolizálja. A jó példa szerencsére ragadós: idén Kecskeméten a Naplemente Idősek Klubja szervezett rászorulókat támogató Tápláló szeretet programot.

taplalo_szeretet

Az 1987-ben alakult Egyesület jelenleg az egész országban több mint 250 helyi közösséggel és mintegy 14.000 tagcsaláddal rendelkezik. Az országos munkát hét regionális központ segíti. Önkénteseik száma megközelíti az 1500 főt. A NOE a családos közösségépítésen és értékőrzésen túl – melynek középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll – ellátja a családok érdekvédelmét és országos, valamint helyi rendezvényein vidám kapcsolatépítésre, szórakozásra is lehetőséget nyújt.