Negyedik alkalommal rendezi meg az Őrzők Alapítvány és a Magyar Állami Operaház a Zongoraáriák estet, amelynek bevételét a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt daganatos és leukémiás gyerekek gyógyítási feltételeinek javítására fordítják.

zongoraariak1

Dr. Schuler Dezső elnök – Őrzők Alapítvány,Prof. Dr. Szabó András igazgató – Tűzoltó utcai Gyermekklinika, és Ókovács Szilveszter főigazgató. Opera fotó: Nagy Attila

 

Idén október 19-én várják a közönséget az Operába, a hangversenyen Sümegi Eszter és Gyenyisz Kozsukin lép fel. Azt est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

zongoraariak2

A Magyar Állami Operaház gyermekkarának tagjai, karvezető: Gupcsó Gyöngyvér. Fotó: Nagy Attila

 

Az összefogásban, közös célért életre hívott operaházi hangversenyek mindig nívós programot vonultatnak fel, hogy az adakozni kívánók a legmagasabb zenei színvonalat élvezhessék az Operaházban. A 2015-ös koncert énekes szólistája Sümegi Eszter szoprán, a Magyar Állami Operaház 2015/2016-os évadának kamaraénekese, Wagner Csarnok-áriáját énekli.

zongoraariak3

Ókovács Szilveszter Fotó: Nagy Attila

 

A tradíciókhoz és a Zongoraáriák címhez híven ismét neves zongoraművész érkezik a nemzetközi porondról. Idén Gyenyisz Kozsukin adja a nevét a jótékonysági célkitűzéshez. A fiatal orosz muzsikus 2010-ben robbant be a zenei életbe, amikor első díjat nyert a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Versenyen. Játékát rendkívüli technikai tudás és érettség jellemzi, és rendelkezik azzal a ritka tehetséggel, hogy azonnal lebilincselő érzelmi kapcsolatot tud teremteni közönségével.

Európa jelentős koncerttermein kívül megfordult New Yorkban, Chicagóban, Buenos Airesben és Sao Paulóban, az elmúlt évadban pedig Kínában turnézott a BBC Skót Szimfonikus Zenekarával. Zongoratanulmányait négyévesen kezdte szülőhazájában, majd 2000-től Madridban folytatta, ahol diplomáját a spanyol királynőtől vehette át, miután évfolyama legjobb diákjának titulálták. Több nemzetközi verseny győztese, lemezfelvételein Prokofjev és Haydn műveit játssza. Október 19-én Budapesten Brahms és Liszt-műveket ad elő. Utóbbival az Opera minden esztendőben a szerző emléke előtt kíván tisztelegni születésének évfordulóján.

zongoraraiak4

Zongoraáriák sajtótájékoztató Fotó: Nagy Attila

 

Az Őrzők Alapítvány, amely e jelentős jótékonysági sorozatot kezdeményezte, a Semmelweis Egyetem II. számú, Tűzoltó utcai Gyermekklinikájának hivatalos alapítványa. A Tűzoltó utcai intézményben gyógyul minden második magyarországi daganatos és leukémiás beteg gyermek. Az Alapítvány legfontosabb célja a Klinikán ápolt súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítása. Az Őrzők Alapítvány orvosi műszerek vásárlásával segíti a gyermekek hatékony gyógyítását, támogatja a szülők folyamatos kórházi vagy kórház közeli tartózkodását, hozzájárul a tudományos kutatásokhoz és segíti a beteg gyerekek rehabilitációját.

A munkájukat támogató október 19-i hangverseny este fél nyolckor kezdődik.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Hozzászólások