A különleges kortárs táncjáték a békéscsabai Tabán együttes, az Aradi Kamaraszínház és a szabadkai Juhász zenekar közös munkája, október 7-én,  19 órakor.

 

aradi
Az előadás az aradi tizenhárom vértanúról kíván megemlékezni egy 60 perces műsorban, melyben a tánc, mint kifejezőeszköz és az élő zene szolgálja a dramaturgiai szálat.
Nem történelmi vagy dokumentarista táncelőadásról van szó. Nem jelenít meg egyéni sorsokat, inkább az aradi vértanúk történetének tragikuma kerül fókuszba, és általában a kivégzés hátborzongató rettenete.
Az előadásban egy, közös sorsként jelenik meg a tizenhárom vértanú, illetve a velük történtek, személyükkel kapcsolatos események, amelyek az akasztás előtti pár napban történtek, történhettek.

A Tizenhárom főszereplője Haynau figurája, zenéje pedig különleges ötvözete a magyar és szerb népzenének, a kortárs zenének, és francia sanzonok is elhangzanak benne – például József Attila Miért legyek én tisztességes… kezdetű versének szövegével. A 14 férfi táncos mellett egy női szereplője van az előadásnak, az „Örök nő”: anya, lánytestvér, szerető.
A produkciót erős látványvilág jellemzi, hiszen a téma is megköveteli az intenzitást – a füst, szárazjég, a különleges fények mintegy felerősítik a jelenetek súlyát.

 

Helyszín: Hagyományok Háza, Színházterem

Forrás: Hagyományok Háza

 

 

Hozzászólások