,,A félelmet csak a mesékben lehet legyőzni, de ha az ember elfogad két szabályt, együtt lehet élni vele. (…) Amibe nincs beleszólásom, abba bele kell törődnöm. A hátrányokat előnnyé kell alakítanom”. (Stephen King)

Zolival és nejével, mint igen kedves régi ismerőseimmel már jó néhány éve találkoztam utoljára. A hét végén egy összejövetelre voltam hivatalos, ahol énekesek, zenészek, írók, költők együtt búcsúztattuk a nyarat. Meglepetésemre ott voltak Zoliék is. Megkértem, hogy valljon nem mindennapi életükről.

 

kurti_zoltan2

 

Kürti Zoltán így kezdte vallomását:

Budapesten születtem 1952-ben. Az első kerületben, Naphegyen laktam A szüleimmel. Testvérem nincs. Barátaimmal nagyon sokat fociztunk a téren, az akkor még gyakornok újságíró Albert Flórián is többször beszállt egy kis meccsre. Sokat kerékpároztam, többször feltekertünk a közeli Gellért-hegyre, de elkarikáztunk a Szabadság-hegyre is. A Rippl Rónai Autóközlekedési Technikumban érettségiztem.

Fiatal korom óta szerettem rajzolni, festeni. Szerettem volna művészeti vonalon továbbtanulni, de szüleim rábeszélésére egy rendes szakmát kellett szereznem. Autóközlekedési technikus lett a végzettségem. A munkám mellett a festészet csak hobbi maradt. Érettségi után először mint autószerelő dolgoztam a BRFK Gépjármű Osztályán. Itt ismerkedtem meg feleségemmel, Anikóval.

 

kurti_zoltan3

 

Később, a jobb megélhetésre gondolva, a Volántouristnál helyezkedtem el, mint közúti ellenőr. 1973-ban házasodtunk össze. Két fiunk született, Zoltán és István. Először Békásmegyeren laktunk, utána elköltöztünk Szigetszentmártonba. Kunbaracson vettünk egy kis tanyát, ahova nagyon boldogan mentünk minden szabadidőnkben. Saját magunk újítottuk fel. Vágtuk a nádat a tetőhöz, vakoltuk a falat és szépítettük saját kedvünk szerint.

Édesapám halála után eladtuk a mártoni házunkat és összeköltöztünk Édesanyámmal. Akkor kerültünk Szigethalomra, ahol még most is lakunk. Két unokánk van, Gergő és Fanni, de még várjuk a többi érkezését is.

 

kurti_zoltan4

 

Mikor derült ki, hogy milyen képességekkel áldott meg az ég?

Már általános iskolában is sokat rajzoltam, szerettem volna művészeti iskolában továbbtanulni, de szüleim rendes szakmát gondoltak nekem.  Hobbi szinten azért megmaradt a festészet és a rajzolás.

Mióta festesz és dobolsz komolyabban?

Festészettel és a dobolással is már tizenhét éves koromban elkezdtem foglalkozni. Az első zenekar, amelyikben játszottam, az Orsiders együttes volt. A tagokkal a mai napig tartom a kapcsolatot. Festeni 2000 után kezdtem el ismét, úgymond a betegségemből való felépülés után. A Nagypapák együttesben körülbelül három éve vagyok.

 

kurti_zoltan5

 

Hány kiállításod volt eddig?

Nagyon sok kiállításom volt egyénileg és csoportosan is. Öskün, Várpalotán, Tökölön, Szigetszentmiklóson, Dunaharasztiban, Taksonyban, Diósdon, Ráckevén, Pásztón, Annaligeten, Budapesten több helyen, az ORFK Székházában és Szigethalmon is több alkalommal. Legutolsó egyéni kiállításom 2014-ben a Szigethalmi Szabadidő Központban volt.

Mik a kedvenc témáid? Milyen technikával dolgozol?

Nagyon szeretem a tájképeket, állatos képeket, csendéleteket. Képeim között megtalálhatók: a családi élet egy-egy jelenete, csendéletek, állatok képei, Szigethalom középületei, templomok, iskolák, óvodák. Ezeket a képeket ajándékba adtam az intézeteknek.  Mindenféle technikával kísérletezek: olaj, pasztell, tempera, vízfesték, szénrajz, alapozó festék. Megpróbálkoztam nemez képek készítésével is. Képeimet vászonra, farost lemezre vagy kartonra festem.

 

kurti_zoltan6

 

Kérlek, mondd el, mi történt veled 1994-ben? Milyen kór támadta meg az egészségedet?

1994-ben agyi infarktus következtében jobb oldalam szinte teljesen lebénult. Újra kellett tanulnom beszélni, járni, olvasni, írni, egyszóval élni. Hatalmas akaraterővel, a családom és a feleségem segítségével sikerült túljutnom a nehézségeken. A kitartás meghozta a gyümölcsét. Kezdetben kisebb rajzokat készítettem, de ahogy megszokta a bal kezem az ecset használatát, úgy lettek a képeim egyre szebbek, mindenki számára érthetőek. Betegségem kapcsán készített rólam interjút az Érdi Tv. Szerepeltem a Szigethalmi Kisduna Tv-ben és a Lakihegyi Rádióban is.

Lelkileg mit jelentett neked, mint művészembernek, amikor ráébredtél, hogy a mozgásodban változás állt be?

Először nagyon nehéz volt bal kézzel újrakezdeni a festészetet, megszokni a ceruzaecset használatát, de a művészet fejben dől el. Önképzéssel tanultam meg a különböző technikák használatát. Szívesen olvasom különböző korok festőinek életét, munkásságát.

 

kurti_zoltan7

 

Mennyiben hátráltat ez az állapot a festészetben és a zenélésben? Úgy látom, hogy ma már nem akadályoz ez semmiben téged.

A doboláshoz a sok gyakorlás elengedhetetlen. A festészetben semmiben nem gátol. Sok könyvet olvasok festőkről és irányzatokról. Feleségem 2015-ben a névnapomra meglepett egy könyvvel, amelyikben 142 festményem szerepel. Többször is felkértek könyvek illusztrációjára. A Nyírségi Gondolat irodalmi folyóiratban és a Kláris kulturális lapban folyamatosan jelennek meg alkotásaim. Két alkalommal részesültem Kláris Nívódíjban.

Mióta ismered Szecsődi Gyurit, a kecskeméti Gitár Klub vezetőjét? 

Gyurit körülbelül 10 éve ismerem. Egykori párja, Györgyike révén ismerkedtünk meg. Több éven keresztül jártunk a Szecsődi tanyára, Kunbaracsra a Gyermekláncfű táborába. Mivel a mi kis tanyánk a közelben volt, ismerős volt a terület, szívesen mentünk, amikor lehetőséget kaptunk Gyuriéktól, hogy ott tölthessünk egy-egy hetet. Feleségem a konyhán segédkezett, én meg festeni, rajzolni tanítottam a gyerekeket, és sokat sakkoztam is velük.

 

kurti_zoltan9

 

A Nagypapák együttes körülbelül három éve alakult. Először csak magunk szórakoztatására játszottunk, később jöttek a felkérések. Meghívást kaptunk a Szigethalmi Fogyatékosok Intézetétől, a Szigethalmi Öregek Otthonától. Játszottunk a Városi bálon, Kiskunlacházán a Művelődési Házban, és a Szigetújfalui Nyugdíjas klubban rendszeresen fellépünk. Játszottunk Taksonyban, Budaörsi Iskolákban is. Folyamatos felkérést kapunk a Szigethalmi Nyugdíjas Klubtól.

Kérlek, mutasd be a feleségedet is az olvasóknak. Mióta vagytok házasok? Mesélj a családodról!

Feleségemet Anikónak hívják. 1973 óta vagyunk együtt. Két fiunk van, mindketten házasok, két unokánk van. Sajnos, betegségemből adódóan nem sokat tudok segíteni a ház körül, így a legtöbb munka a feleségemre marad. Ettől függetlenül segíti és támogatja a festészetemet és a dobolást is. Anikó ötlete volt a dobra ragasztható „Nagypapák” felirat készítése. Szívesen kísér el minket a fellépésekre, koordinálja az időpontokat. Anikó a Szigethalmi Kulturális Baráti Kör vezetője. A maradék szabad idejében szívesen készít gobelin képeket, gyöngyöt fűz és verseket ír. Versíró pályázaton egy második és egy harmadik díjat hozott el a műveivel.

 

kurti_zoltan1

 

Milyen vágyaid vannak, amelyeket szeretnél valóra váltani?

Még nagyon sok évig boldog házasságban élni, és legyen minél több unokánk. Egészséget kívánok az egész családnak. Szeretném továbbfejleszteni a tudásomat a festészetben és a dobolásban.

Köszönöm szépen a beszélgetést. Kívánok neked nagyon jó egészséget és boldog, alkotásokkal megtöltött éveket. Éljetek boldogságban még nagyon sokáig a kedves pároddal együtt!

 

 

Kürti Zoltánné Anni verseiből:

Ne gondolj a múltra, hidd el, nem érdemes,
ami már elmúlt, vissza úgysem jöhet.
Gondolj a mára, építsd a holnapot,
bizakodó szívvel lépj túl a gondokon.
Szerezz barátokat, utazzál sokat,
fedezz fel gyönyörű vadregényes tájat.
Fogj ecsetet a kézbe, készíts szép képeket,
tollal, ceruzával írj le érzéseket.
Fűzz színes gyöngyöt, hajtogass madarat,
agyaggal készítsél gyönyörű tárgyakat.
Zenélj, énekelj, ropjad a táncot,
tetteiddel színesítsd e szürkülő világot!

Egyszer majd…
Úgy döntöttem, festő leszek, Papától mindent ellesek.
Megtanulom, hogy fest házat, színes virágot vagy százat.
Fénylő napot, bárányfelhőt, hóval fedett fenyőerdőt.
Égbe nyúló hegyeket, tarka mezőt, réteket.
Kék kis tavat, benne halat, tanulásom szépen halad.
Madarakat fenn az ágon, Papa, ugye jól csinálom?
Kutya, cica, kis lovacska, gyümölcsök is nagy halomba.
Keverem a festékeket, rajzolom a szép képeket.
Műveimet rendbe rakom, egyszer én is bemutatom.

 
Egy jó barát

Mondd, tudsz-e szeretni?
Tiszta szívből őszintén nevetni?
Örülni velem, ha úgy hozza a sorsom,
Bánatomban sírni, feledtetni gondom.
Elviselni néha, hogyha rossz a kedvem,
Megbocsátva aztán, mindent elfeledve.
Megbecsülni egymást, jóban és rosszban,
Elfeledve mindent, az életben mi rossz van.
Fogni egymás kezét, ez átsegít a bajon,
Ilyen egy jó barát, ugye, jól gondolom?

 

 

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

Hozzászólások