Az embernek a hangja nem öregszik, és a képzelete sem. Meg a vágya! A vágya! A legöregebbeket is marcangolja. (Száraz Miklós György)

Halad az életünk, és elérkezünk egy olyan fázishoz, amikor változás következik: belépünk az idősödő korszakunkba. Minden ember másképpen élheti ezt meg, hiszen meg kell barátkoznunk a megváltozott testünkkel, bőrünkkel, lehetőségeinkkel is. Ha egy nálunk idősebb emberrel találkozunk, és szóba jön a korunk, gyakorta hallhatjuk ezt a mondatot:- Óh, te még fiatal vagy!

 

Idős pár 2..jpg

 

Valóban, ötven évesen már nem is tűnik olyan „öregnek” egy hatvanéves. Sokszor meglepődünk, amikor nagyon fitt, korát meghazudtoló idősebb emberrel találkozunk és megdöbbenünk, hogy már hetven vagy éppen nyolcvan év feletti. Amikor valakinek kibontakozik a színes, eleven egyénisége, eltűnik a kora is, mert jó a közelében lenni. Nem mindegy, milyen egészségi állapotban, milyen körülmények között éljük meg életünknek ezt a szakaszát, hiszen ettől függően lehetünk az élettől megkeseredett, vagy éppen derűs idős emberek.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét AZ IDŐSEK VILÁGNAPJÁVÁ. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet. Nem sok film van, ami az idős emberekről szól, pedig ez egy egy olyan téma, ami sok mondanivalót hordoz magában. A Bakancslista című film megtekintése után szinte divattá vált a lista készítése.

 

idosek6

Ronald Harwood a kilencvenes évek végén írta a Kvartett című darabját.

Harwood, aki a Zongorista forgatókönyvével érdemelte ki az Oscar-szobrocskát, olyan kiváló filmforgatókönyveket is magáénak mondhat, mint Az öltöztető, vagy a Szabó István-féle Csodálatos Júlia. A Queartet ötletét az Il bacio di Tosca (Tosca csókja, 1984) című Daniel Schmid-dokumentumfilm adta, amelyben a Casa Verdi nevű, Giuseppe Verdi által idős olasz énekeseknek és muzsikusoknak létesített alapítványi zenészotthonról van szó. Harwood maga dolgozta át a film számára a színdarabját, amely a magyar nézők előtt sem ismeretlen, hiszen az Orlay Produkció égisze alatt Gálffi László rendezésében Benedek Miklós, Molnár Piroska, Szacsvay László és Vári Éva már sikerre vitte A nagy négyes című darabot.

 

idosek1

 

Dustin Hoffman, a világhírű színművész 75 évesen debütált rendezőként. Elolvasva a darabot azonnal beleszeretett, ráadásul számára a zenei világ sem volt ismeretlen. Egy vidám, rendkívül szórakoztató vígjátékkal mutatkozott be a nézők számára.

 

Életrajza ITT olvasható

 

A Sir Thomas Beecham karmester által alapított, gyönyörű angol vidéki tájban álló zenészotthonban visszavonult idős, betegeskedő angol énekesek és muzsikusok élik utolsó éveiket baráti szeretet és szakmai féltékenységek közepette. Kártyáznak és kriketteznek, csipkelődnek és pletykálkodnak, muzsikálnak és szeretettel hallgatják vissza lemezeikről a saját régi felvételeiket.

 

idosek8

 

Egy Verdi-évforduló ürügyén épp gálaestre készülnek a kissé feledékeny rendező, Cedric (Michael Gambon) vezetésével, aki maga is az otthon lakója, s ettől a koncerttől remélnek olyan bevételt is, amely az otthon fennmaradását segítené. Egy nap új lakót hoz a Beecham-ház autója: az ünnepelt Jean Horton szoprán dívát (Maggie Smith). Jó lenne, ha újra összeállna „a nagy négyes”, mert az szenzáció lenne, mindenki lelkes, de Jean elzárkózik, mert nem akarja megkopott hanggal lerombolni a nimbuszát.

 

TORONTO, ON - SEPTEMBER 09:  (L-R) Actor/director Dustin Hoffman, actress Pauline Collins, atress Maggie Smith, actor Billy Connolly and actor Tom Courtenay attend The Weinstein Company film premiere party hosted by Grey Goose for "Quartet" at Soho House Toronto on September 9, 2012 in Toronto, Canada.  (Photo by Jeff Vespa/Getty Images)

 

A színészek szeretik, ha kollégájuk rendezi őket, valószínűleg azért, mert ők érzékenyebbek azokra a nehézségekre, emberi, megoldásbeli küszködésekre, amelyekkel egy szerep megformálása jár. Ezen a filmen is átüt, milyen jó hangulatban zajlott Dustin Hoffman irányításával a forgatás, és ezt tanúsítják a színészi nyilatkozatok is.

Egy szép őszi délutánon vagy estén szakítsunk időt, és nézzük meg ezt a kedves filmet! Ajánlom a fiatalabb korosztálynak is, hiszen mindegyikünk életében eljön az a pillanat, amikor már szembe kell néznünk életünk új intervallumával.

 

idosek2

 

Jó, ha olyan tapasztalatokat osztanak meg velünk, ami a javunkra válik, ami segítheti az életünket. Ne csak az idős embert lássuk, hanem az életet, ami mögötte van, amit megküzdött, megélt a mindennapokban.

 

 

A film ITT letölthető
 

 

 

Lakatos Ilona

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet