Kávéfőzők kavalkádja – A világ egyik legnépszerűbb italaként számos variációban kerülhet a csészékbe, nemcsak az ízét, hanem az elkészítésmódját illetően is. Az alapanyagok sokfélesége mellett szinte minden olyan ország, amely „kávés nemzetként” tekint magára, rendelkezik valamilyen speciális elkészítési móddal, vagy valamilyen, kifejezetten rájuk jellemző kávéfőzővel is. És persze az egyszerű, de nagyszerű kapszulás gépek térhódítása is folyamatos…

kavefozok

Európában a legtöbben az olasz kávéra gondolnak, amikor a kávéitalról esik szó. Nem véletlenül, hiszen az első, gőz fejlesztésével túlnyomást létrehozó automata gép megalkotása mellett a szinte minden konyhában jól ismert kotyogós is az olaszokhoz köthető. Ezekkel a megoldásokkal ellentétben Törökországban egy teljesen más eljárás számít hagyományosnak. Egy nyeles, rézből készült edényben melegítik fel többször egymás után a fűszerekkel és cukorral együtt megőrölt kávét, amelyet aztán nem is szűrnek le, hanem ugyanebben az edénykében tálalják az elkészült italt.

A filteres kávéfőzők Németországból indultak hódító útjukra.

Mint ahogy az oly sokszor megtörtént már, a személyes ízlések különbségének köszönhetően nyert teret, majd vált egyre népszerűbbé az új eljárás, amelyre annak feltalálója egy máig sikeres családi vállalkozást is alapozott. És hogy mi volt a filteres kávéfőzés megalkotásának oka? Nem más, mint az, hogy a feltaláló, Melitta Bentz a 20. század elején elterjedt kesernyés, sok esetben zaccos kávé helyett tisztább, selymesebb ízt szeretett volna elérni. Ennek érdekében rengeteget kísérletezett a megfelelő elkészítési móddal, amelyet később szabadalmaztatott is.

Mára már hatalmas népszerűségre tettek szert a különféle kapszulás kávéfőzők is.

Ezek egyre több háztartásban jutnak kiemelt szerephez. Nem is lehet csodálkozni rajta, hiszen egyfelől valóban elképesztően egyszerűen kezelhetők, másfelől a kapszulás megoldás sosem látott változatosságot visz az otthonokba. Hogyan máshogy kóstolhatnánk akár minden kávézáskor teljesen új ízeket?!

Az elképzelhető legegyszerűbb gépeket azóta a tervezők kicsit felturbózták, így aztán a kifejezetten tejes receptúrákat kedvelők is könnyedén megtalálják a számításukat ezen a területen. A Tchibo Cafissimo Milk tejtartályába például 400 ml tejet tölthetünk, ami aztán krémes tejhab, vagy felmelegített tej formájában kerül az italunkba. Ráadásul ez a készülék most speciális promóció keretében, akár 30% kedvezménnyel is hazavihető, ha valaki egyszerre legalább 80 darab Cafissimo kapszulát vásárol.

kavefozok

Ha csak ritkábban iszunk tejes italokat, akkor természetesen egy önálló tejhabosító, vagy egy french press kávéfőző is elegendő lehet. Nem, nem elírásról van szó. A french press, vagyis a fém szűrő és üveg, fém vagy hőálló műanyag edény kombinációja ugyanis nem csupán kávéfőzésre használható, hanem teakészítésre is, de tejhabot is készíthetünk benne, akár hidegen is! Ha a klasszikus módon, kávéfőzésre használnánk, akkor annyi a dolgunk, hogy a kávéőrleményt felöntsük forró vízzel, majd néhány perc elteltével a zaccot az edény aljára préselve már fogyasztható is a kávé!

Az így készített italban ott maradnak azok a kávéolajok is, amelyeknek köszönhetően teltebb ízvilágú lesz a kávé mondjuk egy filteres megoldáshoz képest, hiszen a filter nem csak a zaccot tartja távol a csészénktől, hanem ezeket az olajokat is. A french press-el kapcsolatos további érdekesség az is, hogy bár a nevéből logikusnak tűnik az eredetére következtetni, a valóságban azonban a franciák mellett az olaszok is sajátjuknak tekintik a kávéfőzőt. Bár a tényleges eredetét nyilván nehéz teljes bizonyossággal visszakövetni, az tény, hogy a hozzá fűződő szabadalom Olaszországé, még 1930-ból.

Tőlünk nézve egzotikusnak számít minden távol-keleti dolog, miért épp a kávéval lenne ez másként? Bár Japánról a legtöbben inkább a teára asszociálnak, az utóbbi években egyre erősebben vannak jelen a világ kávés nemzetei között is. A kávé iránti rajongás és a rájuk jellemző alapos, őszinte odaadással való elkészítés persze nem újkeletű, de valamiért korábban kevésbé jutottak a kávékedvelő közönség eszébe.

Pedig a Hario cégnek köszönhetően náluk is a filteres kávéfőzés terjedt el, hiszen az eredetileg kémiai kísérletekhez használt eszközök gyártásával foglalkozó vállalat már a 20. század közepén bemutatta a saját filteres megoldását. A teaszertartások (bár a részleteket azért kevesen ismerik) misztikuma abszolút megjelenik a kávék esetében is, hiszen minden részletre kiterjed a tökéletes elkészítés módja – többek között nem mindegy a szemcseméret és a víz hőmérséklete sem.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások