Negyedik alkalommal hirdette meg a Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre – a kecskeméti Városi Támogatási Program segítségével – a versmondó versenyét 50 éven felüli versmondók részére. A verseny győztese Lehoczky Imre Hartán élő versmondó lett. Most arról kérdezem, hogyan került a művészet közelébe. Hiszen verset szépen, átéléssel elmondani már művészet. Imre, kérlek, mutatkozz be az olvasóknak!

 

lehoczky005

 

Hartán születtem 1951-ben. Szülői gyökereim Hartához kötnek, részben sváb leszármazással. Feleségemmel is itt élünk a mai napig. Bizony a gyermekeink már nem olyan röghöz kötöttek, mint mi voltunk, vagyunk. Leányom és fiam Budapesten élnek családjukkal együtt.

Mesélj a családról, ahová a gyökereid kötnek. Hogyan kötődsz ahhoz a Lehoczky Károlyhoz, aki orvos, és mellesleg 11 kötetes költő is? Az ő versének elmondásával nyerted meg a versenyt. Ő magányos farkasként alkot, hiszen mi is csak most ismerhettük meg.

Lehoczki Károly Kecskeméten élő költő az unokaöcsém, de a vele való kapcsolatom szinte testvéri. Büszke vagyok rá. Gyakran választok versmondáshoz műveiből, mint most is a Diófák című versét.

 

lehoczky01

 

Megkérlek, mutasd be az olvasóknak Hartát! Milyen kulturális élet van nálatok? Bizonyára nagyon sokan ismernek, és jeles napokon fel is kérnek, hogy egy-egy verssel tedd ünnepélyesebbé az alkalmakat.

Harta a Duna bal partján fekszik, nagyobb részben német ajkú település. Községi szinten az egyházakkal karöltve minden jeles ünnepet megtartunk. Ezeken az ünnepeken gyakran mondok verset. A könyvtárban működnek különböző klubok. Egy versszeretők klubja is emeli hétköznapjaink színvonalát.

Vajon kitől örökölted a szép iránti vonzalmat, az alkotni vágyás iránti életérzést?

Hogy kitől örököltem? Azt mondják, hogy talán a nagyapáktól. Meixner nagyapám egy helyi zenekarban játszott, Lehoczky nagyapám pedig amatőr színjátszó csoportot vezetett.

 

lehoczky02

Természetjárás az unokámmal

Hol tanultál tovább, mi lett a végzettséged? Hol dolgoztál a nyugdíjazásodig?

Szekszárdon végeztem mezőgazdasági gépész szakon. Solton a Mezőgép gyáregységnél dolgoztam 20 évig. A további években a nyugdíjazásomig vidéki magánvállalatoknál dolgoztam fejlesztőként.

Mióta mondasz verseket? Be szoktál nevezni versenyekre?

A vers iránti szeretetem 14 éves koromban kezdődött. Ekkor nyertem egy iskolai versenyen. Középiskolában is több alkalommal indultam versenyeken kiváló eredménnyel. Kecskeméten rendezték az 1970-es évek végén a Mezőgép Vállalat versmondó versenyét, ahol első helyezést értem el. Az Életet az éveknek megyei versenyeken kétszer is elhoztam a trófeát.

 

lehoczky03

Unokámmal a hartai Evangélikus Egyház ünnepén

Milyen érzés volt, amikor győztesként kerültél ki a sok tehetséges versmondó közül?

Kimondhatatlan boldog érzés volt, hiszen hallottam a többieket is, és bizony nagyon jól mondták azok is a verseket. Bizonyára igaz, ahogyan az elnök úr is mondta, nem volt könnyű választaniuk. De nagyon köszönöm, hogy rám esett a választás, hiszen mind a négy zsűritag mellettem tette le a voksot. Boldog érzéssel tértem haza, hogy ezt a falumnak, Hartának ajánlom.

Mit szólt a családod? Van, aki tovább viszi a stafétát? Milyen művészi hajlam van a gyerekeidben és az unokákban?

Természetesen a családom is velem örült a sikernek. Gyermeki, tiszta örömmel fogadta ezt egyetlen, 11 éves Balázs nevű unokám, aki népdal kategóriában jeleskedik. Balázs egy országos versenyen arany fokozatú díjat nyert.

 

lehoczky7

 

Bizonyára az unokatestvéred is nagyon örült a helyezésednek, hiszen nem kis boldogság hallani az általunk megírt alkotást. Főleg, ha olyan átéléssel adják elő, mint ahogyan te tetted.

Amikor készültem a versenyre, jeleztem Károlynak, hogy az ő egyik versét választottam erre a jeles alkalomra. Megtisztelve érezte magát. Biztos vagyok benne, hogy jelenlétével jótékony hatást tett rám, és ez hozzájárult a versmondásom sikeréhez. Azt is akartam, hogy neki tetsszen.

Kedves Imre, nagyon szépen köszönöm a bemutatkozást. Kívánok neked jó egészséget, hogy még nagyon sokáig ilyen átéléssel tolmácsold a verseket. Engedd meg, hogy még egyszer szívből gratuláljak neked.

Nagyon szépen köszönöm, kedves Éva!

 

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet