Az Európa tíz legszebbje között jegyzett Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár nagy sikerű, rendhagyó divatbemutatóval adott ízelítőt a Vörösmarty téren a zsűrizett kézművesek kínálatából. Valódi és egyedi – ez jut mindenki eszébe abban a pillanatban, amikor meglátja ezeket a kézműves termékeket.

divatbemutato_vorosmarty7

A Magyar Kézműves Szövetség és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) által szervezett divatbemutatón ismert televíziós műsorvezetők: Bényi Ildikó, György-Horváth Zsuzsa, Kozári Réka, Novodomszky Éva és Gaskó Balázs, valamint Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője mutatták be a magyar kézművesek legszebb darabjait.

Bán Teodóra a megnyitón hangsúlyozta: a Vörösmarty téri forgatagban egymást érik a nép- és iparművészek, dizájnerek, innovatív kézművesek és a kézműves élelmiszerkészítők, akiket egy szakmai zsűri válogatott ki. A vásár különleges hangsúlyt fektet a természetes alapanyagú termékekre, a tradicionális és a modern találkozására a kulturális programok és a gasztronómia terén egyaránt. A hagyományos portékák mellett helyet kapnak újragondolt, modernebb formába öntött népművészeti tárgyak, valamint design-darabok is.

divatbemutato_vorosmarty3

A Magyar Kézműves Szövetség fontosnak tartja, hogy a vásáron árusító kézművesek „folyamatosan kövessék a trendeket, saját és egyedi stílusukkal ötvözzék, színesítsék a modern formákat, művészi elemeket. Nem futószalagon gyártott tömegáru egyetlen darab sem, minden egyes munkafázis őrzi kézműveseik keze munkáját, saját kis alkotó világukat is láttatva” – hangsúlyozta Szabó Katalin, a Szövetség elnöke. A vásáron több mint hetven kézműves kizárólag a saját termékeit kínálja. A mesterek előzetesen szigorú minősítési szűrőn, rostán esnek át, hogy újra és újra részt vehessenek az immáron lassan húszéves karácsonyi seregszemlén.

divatbemutato_vorosmarty5

A szövetség szeretné az érdeklődők figyelmét arra is felhívni, hogy milyen fontos szerepe van a magyar kézműves mesterségeknek. Megmutatják, hogyan lehet ápolni, öregbíteni ezeket a tradíciókat. Céljuk, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertessék hagyományainkat, s majdan átadják nekik ezt a fajta szemlélet- és látásmódot. Természetesen a kor mai igényeinek megfelelve igyekeznek stílusos, nem mindennapi holmikat bemutatni.

Az ünnepi megnyitót a Belvárosi Főplébánia-templom Énekkarának egyházi és világi kóruséneke tette különlegessé. A Virágh András vezette kórus Kodály, Händel, Demény Dezső, valamint Bárdos Lajos kórusműveit tolmácsolta.

divatbemutato_vorosmarty6

A családi szórakozásról a kézműves játszóház és a titkos kívánságok kuckója, a vásári hangulatról karácsonyi ajándékötletek, gasztronómiai különlegességek gondoskodnak egészen 2017. január 1-éig a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárban.

Forrás: BFTK Nonprofit Kft.

Fotó: Veres Ádám

Hozzászólások