2014. szeptember elején megnyílt Kecskeméten a Piarista Óvoda, s ezzel lehetőség adódik a legkisebbek piarista szellemű nevelésére másodikként az országban.

piarovi17

Az ünnepélyes óvodaátadás és szentelés 2014. szeptember 19-én történt ünnepélyes keretek között a Czollner téren, a Piarista Általános Iskola épületegyüttesének új, különálló épületében.

piarovi18

Horváth Andreát, az óvoda vezetőjét kérdezem az intézmény keletkezéséről, az induló gondokról és örömökről.

Az óvodanyitás gondolata már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a kecskeméti piaristák és az iskolavezetés fejében. Te mikor kapcsolódtál bele ebbe a folyamatba?

Körülbelül 5 évvel ezelőtt, egy családi napon jeleztem Nagy Attila igazgató úrnak a szándékomat, hogy szívesen dolgoznék majd a Piarista Óvodában. Akkor már benne volt a levegőben a kezdeményezés: lesz óvoda. Szülőként jó kapcsolatot ápoltam gyermekeim tanítóival, így az eltelt évek és a közös munka során sikerült elnyernem bizalmukat. 2013 májusában érkezett a hivatalos felkérés a feladatra, amihez már jóval korábban felajánlottam a segítségemet igazgató úrnak. A munka azon szakaszában kapcsolódtam be, amikor az elkészült terveken még lehetett változtatni.

piarovi20

Mi volt az, ami először megtetszett ebben a feladatban?

Több mint 20 évet dolgoztam óvónőként előző munkahelyemen. Úgy éreztem, megérett az idő a változtatásra. Kihívásra, alkotásra és olyan közösségre vágytam, akik egy irányba tekintenek. Ahol álmok születnek, melyek megvalósulásához rendelkezésre áll az odaadás, lendület és bátorság a munkatársak részéről.

piarovi11

Ki és mi biztosította az építkezés anyagi hátterét?

A kecskeméti Piarista Óvoda építése az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Operatív Program keretén belül, a Nevelési intézmények fejlesztése tárgyú pályázati kiírásban elnyert támogatásból valósult meg. Támogatást 2012 szeptemberében nyert az intézmény, összesen közel 200 millió forintot, amely részben Európai Uniós, részben hazai központi költségvetésből vissza nem téríntendő támogatás. A rendnek a támogatáson felül 5 % önerőt kellett hozzátennie a projekt megvalósításához. Külön köszönet jár Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának a beruházáshoz nyújtott támogatásáért!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hány munkatársad van? Sikerült-e összhangot teremteni a frissen alakult óvodai testületben?

Az óvoda dolgozóinak száma 10 fő. 6 óvónő és 4 dajka dolgozik az intézményben.  Jelenleg a közösségformálás folyamata zajlik. Új az épület, újak a munkatársak, a gyerekek, a szokások, a munkafolyamatok, de még a problémák is. A feladat nem könnyű, de édes a teher. Örömmel járunk dolgozni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beszéljünk a gyerekekről: hány kisgyerekkel indult el a piarista óvoda?

Az óvoda férőhelyeinek száma 75 fő. A nevelési évet 72 kisgyermekkel indítottuk, mára teljes létszámmal üzemelünk. Három csoportunk van, melyek virágokról kapták a nevüket. A Kamilla és a Napraforgó csoport vegyes összetételű, a Pitypang csoport pedig csak kiscsoportosokból áll.

piarovi12

Hogyan sikerült ilyen csodásan megtanítanotok a kicsikkel az óvodamegnyitón látott kis műsort? Hiszen alig két hete jártak akkor még oviba a gyerekek!

Összmunkával, jó szervezéssel, a gyerekek megfelelő motivációjával, és nem utolsó sorban a pedagógusok lelkesedésével.

piarovi16

Nagyon szép, tágas, világos, barátságos az új óvoda. Milyen előnyeit tudod még felsorolni az intézménynek? Mi található benne?

Családias. Az előtérben már olyan hangulat várja az ide belépőket, ami ezt érzékelteti. Minden tevékenységhez rendelkezésre áll megfelelő tér, helyiség: tornaszoba, betegszoba, fejlesztőszoba, mosókonyha. A tárolás jól megoldható. Az udvar esztétikus, tágas, zöld, ahol együtt tud lenni mind a három csoport. Fontos a nevelők közös felelőssége a gyerekekért, és az is, hogy minden nevelőt megismerjenek a gyerekek. Egyszóval óvodánk szép a szemnek, jó a léleknek!

piarovi9

Milyen céljaitok vannak a hétköznapokra, az ünnepekre és a jövőre nézve?

Célunk egy emberi, szeretetteljes, nyugodt légkör kialakítása a gyerekek, a szülők és a nevelők számára egyaránt. Fontos a pozitív gondolkodás és a mosoly az arcunkon. Úgy motiválunk gyereket és felnőttet a jóra, hogy dicsérünk. Szeretnénk az ünnepek igazi lényegét átadni a családoknak. A jövőt tekintve célunk az adódó pedagógiai helyzetek legjobb megoldása szaktudásunkhoz mérten, valamint a családok evangelizálása.

piarovi14

Mit értetek el, miben fejlődtetek az elmúlt időszakban?

A gyerekek beszoktak, szeretnek hozzánk járni. A szülők elégedettek, segítőkészek. Mindennap törekszünk megszolgálni a bizalmukat nem felejtve: „Arról ismerjenek meg benneteket, hogy szeretettel vagytok egymás iránt!”

Gratulálunk nektek ehhez a szép és nemes feladathoz, a kecskeméti piaristáknak pedig ahhoz, hogy végre megvalósult a nagy álom, a óvodáskortól az érettségiig való piarista nevelés lehetősége.

Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások