A kutyabarát plázának, az Allee-nak is dicsőségére vált az a bűbájos kutyacsapat, amely április 27-én délután gyülekezett a bevásárlóközpont első emeletén. Születésnapi összejövetelt tartott ugyanis a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, hiszen ebben az évben ünneplik fennállásuk 10. évfordulóját.

 

A Vakvezető Kutyák világnapjára szervezett egyszerre vidám és megható rendezvényen több hazai sztár, többek között Rippel Ferenc, Angyal András, Kocsis Korinna, Bagi Iván és Novodomszky Éva is együtt ünnepelt a kutyusokkal és kiképzőikkel. Ezen a különleges napon az érdeklődők nem csupán megismerkedhettek ezekkel a nagyszerű négylábúakkal, gazdáikkal és kiképzőikkel, hanem a legbátrabbak akár egy életre szóló élményt is szerezhettek, ha ki merték próbálni a vakvezető kutyával való közlekedést.

Így tett többek között Kocsis Korinna is, aki egyébként elkötelezett állatvédő és számos egyéb alapítvánnyal is szoros együttműködésben dolgozik. „Ezek a kutyusok egyszerűen csodálatosak! Nagyon izgalmas volt a nap, hiszen játékos formában kipróbálhattam milyen az, ha az ember nem lát és maximális bizalommal csak a kutyára, illetve az érzékszerveikre támaszkodhat. Minden elismerésem a kiképzőké és ezeké a csodálatos állatoké!

Rippel Ferenc, aki tiszteletbeli nagykövetként már egy ideje figyelemmel kíséri és támogatja a kutyaiskola munkáját, izgatottan mesélt az első élményeiről. „Amikor be van kötve a szemed és senki másra nem támaszkodhatsz, mint a vakvezető kutyára, az egy teljesen más dimenzió. Teljes bizalommal kell lenned a társad felé, tökéletesen összhangban kell lennie minden mozdulatotoknak. Ezek a kutyák fantasztikusan vannak kiképezve, teljes biztonságban éreztem magam, mikor ők vezettek az utamon.”

barathegyi kutyaiskola 7

Novodomszky Éva elárulta, hogy álmai kutyája éppen egy ilyen kutyus lenne. „Sajnos egyelőre nem fér bele a családi életünkbe egy kutyus, bár több állatot is tartunk a fiaim kedvéért, de elbűvölten figyelem az összpontosításukat, a szófogadásukat, és lenyűgöz a szépségük és a kedvességük is”– mondta a műsorvezető. Bagi Iván is elárulta, hogy egy ideje kutyagazda, a mentett spániel-labrador keverék, Melba igazi hűséges kedvenc, így Iván is nagy örömmel csodálta meg a jelenlévő ebeket.
A születésnapon a már teljesen kiképzett kutyák, valamint fiatal, még tanuló társaik is tiszteletüket tették, akik már most is fegyelmezetten álltak minden gyakorlatnak. „Magyarországon évente 5-6000 ember veszíti el teljesen a látását, vagy válik súlyosan látássérültté. A látássérült emberek kevesebb, mint 1%-át, idén január végi adatok szerint összesen 137 főt segít vakvezető kutya és ez nagyon rossz arány. Rengetegen várakoznak évek óta hiába, pedig egy vakvezető kutya sokak számára az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat. Számukra a vakvezető kutya nagyobb segítség lenne, mint bármelyik más élettelen segédeszköz.  A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány 2006 óta nekik igyekszik segíteni” – mondta Dr. Mezősi Tamás, az iskola vezetője.

barathegyi kutyaiskola 8

Az alapítványnak többféle módon is lehet segíteni, hiszen munkájukat kizárólag adományokból és adó 1% felajánlásokból finanszírozzák. Idén a Jono Yogo frozen yogurt is besegít a gyűjtésbe, hiszen április 15-től május 22-ig bármelyik üzletében minden megvásárolt fagyi után 5 Ft-tal járul hozzá az iskola munkájához, a világnapon pedig minden elfogyasztott fagyi után 50 Ft-ot adományoztak az alapítvány számára.

Részletek és további rendezvények a Baráthegyi Segítő Kutyaiskola honlapján olvasható.

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások