Szerdától vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol programok és látnivalók sokaságával várják az érdeklődőket. Szombaton pedagógus nyílt nap, vasárnap pedig a nevelőszülők napja lesz. Emellett az ősz hátralévő részében jelentős kedvezményekkel várják a nyugdíjas látogatókat.

allatszeretet_fesztival

Október 1-től 5-ig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az Állatkert évtizedek óta rendre megemlékezik, de az elmúlt években az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki.

A fesztivál egyben egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén.

vidra1

A szerdától vasárnapig tartó ötnapos rendezvény során az Állatkert saját szervezésű látnivalóin és programjain kívül bemutatkozik többek között a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, illetve több állatvédelmi szervezet is. Szombaton és vasárnap a Greenpeace Magyarország is jelen lesz. Emellett kézműves foglalkozás és egyéb programok is várják az érdeklődőket.

vadkutya2

Az Állatkert saját programjai elsősorban az intézmény állatmentő tevékenységét, illetve az állatok gondozásával, egészségvédelmével kapcsolatos kulisszatitkokat igyekeznek bemutatni. Az érdeklődők megismerkedhetnek a legutóbb bekerült mentett állatokkal is. A Varázshegyben emellett az Antarktisz közelről című kiállítás várja az érdeklődőket. Emellett természetesen az intézmény szokásos programjai, és a legutóbb érkezett újdonságok, például az óriásvidrák is várják a látogatókat.

antilop

Az Állatszeretet Fesztiválhoz kapcsolódóan szombaton nyílt napot tartanak a pedagógusok számára, bemutatva az Állatkertben igénybe vehető pedagógiai lehetőségeket. Vasárnap pedig a hagyományos állatkerti nevelőszülők napjára kerül majd sor.

Az Állatszeretet Fesztivál október elsejei nyitóeseményén került átadásra az afrikai kunyhó. A nádfedeles, kör alakú, vályogtéglákból épült kunyhót, amely a Szavannakifutó mellett került felállításra, az Afrikai–Magyar Egyesület ajándékozta az Állatkertnek. A kunyhó a tradicionális, Afrikában is alkalmazott módszerekkel épült. Az épület alapját 125 darab égetett téglából alakították ki, a falazatot 1100 darab szalmás vályogtégla alkotja, amelyet pelyvával kevert sárral tapasztottak.

Szöveg és fotók forrása: Fővárosi Állat-és Növénykert / Bagosi Zoltán

Hozzászólások