Az alábbiakban három kutyust mutatunk be, akik elkötelezett, állatokat szerető, hosszú távra gondolkodó állatbarátok, reménybeli végleges gazdák jelentkezését várják.

Asterix

A 2005-ben született, valószínűleg csivava-spicc keverék Asterix 28 cm marmagasságú, körülbelül 5 kg súlyú ivartalanított fiú kutyus, gyönyörűséges tömött, prémes, vörös bundában.

Igazán kalandos életpályát mondhat magáénak. A váci gyepmesteri telepre adta le két kisgyerek az akkor kb. 5 éves kisállatot. Tőlük Norvégiába került egy ideiglenes befogadóhoz. Sajnos nem hagytak neki időt, hogy beilleszkedjen. Állítólag harapott, s úgy döntöttek: vagy visszakerül Magyarországra, hogy itt gondoskodjon róla valaki más, vagy elaltatják. Mivel senki sem vállalta, átvettük.

                                                     

A mi tapasztalataink eltérőek. Apró termete ellenére igen nagy önbizalommal rendelkezik, de ez ki is merül annyiban, hogy kihúzza magát, mint a kiskakas, és igen határozottan őrzi a körlethatárt. Keveset ugat, de annál hatékonyabban. Hangja mély és halk. Mellette besurranó tolvaj – de a postás se – megy be, mert a nadrágja bánja. Azaz teszi a „dolgát”.

Akit azonban a gazdája bemutat neki, azt nem bántja. Asterix nagyon szeret sétálni. Ha nem szól hozzá az ember, akkor igen beszédes, felhívja magára a figyelmet. Tudja azonban, hogyha a gazdi dolgozik, akkor „nyugton kell lenni”.

Első találkozáskor kissé félénk, de a kedves szóra, simogatásra hamar feloldódik, ölbe kéredzkedik, kedveskedik. A kulcs csupán annyi hozzá: észre kell venni, ő mikor nyit. Nem kell erőltetni a barátságot, míg nem jelzi: ő is szeretné ezt. Akit ismer és megszeretett, annak hihetetlenül szerető, gyengéd és hűséges társa. Lesi a percet, mikor jöhet, hízeleghet, dörgölőzhet, mászhat a gazdi ölébe, bújhat be mellé tévézni vagy aludni.

                                                                           

Imád a többi kutyával játszani. Tündéri, ahogy a tini kutyákkal hempereg, és teljes önfeledtséggel játszik ez az érett „kutya úr”.
A lakásban kifogástalanul viselkedik, mindennel tisztában van, mindent használ – lassan azt várja az ember, be is kapcsolja a tévét, nem csak nézi, de nem tesz kárt és szobatiszta.

Várja tehát szerető családját, akinek örömmel adja vissza a kapott szeretet dupláját.

Keszi

Keszi megtalálása tipikusan ránk vall: a Kutyamajálison vettünk részt 5 örökbe fogadható kutyával, amikor is egy bizonytalan fehér kutyára lettünk figyelmesek, aki láthatóan nem tartozott senkihez és félt. A rendezvény végéig reménykedtünk, hogy előkerül a gazdája, bár talán jobb is, hogy az úgynevezett gazda nem lett meg, hiszen nyakörv helyett egy nadrágszíj volt a kutya nyakán. Mivel a végén mindenki elment, és nem jöttek érte, nem hagyhattuk a sorsára: így ahelyett, hogy kevesebben jöttünk volna haza, eggyel még többen is lettünk.Nevét megtalálása helyéről kapta, mert a Budakeszi Vadasparkban került hozzánk.

Keszi 2008-as születésű, 59 cm marmagasságú, körülbelül 18 kg súlyú gyönyörű, karcsú testalkatú, keverék, ivartalanított fiú kutya.

                                                                        

Nehéz róla jellemzést írni, mert bár május vége óta velünk van, eddig nem túl sok egyéni vonást árult el magáról. Leginkább úgy jellemezhető, hogy mintakutya, aki mindig azt csinálja, amit elvárnak tőle, és olyan, amilyennek a gazdi láthatóan szeretné.

Az emberekkel kezdetben félénk, az ismerkedést követően azonban nagyon barátságos, bújós, rázza, kelleti magát. Új helyeken először visszafogott, bizonytalan. Látható, hogy korábban foglalkoztak vele, mert pórázhoz szokott.

                                                                             

Az északi fajtákra jellemzően kicsit szökős, vagyis körbenéz maga körül, van – e lehetőség elillanni. Macskákkal nem foglalkozik. Inkább egyedüli kutyának javasolt (biztonságosabb), saját helyét nagyon védi a másik kutyától.

Nagyobb gyerek mellé jó pajtás lehet, és sokat mozgó, túrázó családnak ideális tagjává válhatna.


Luca

Luca 2008 májusában született, körülbelül 16 kg súlyú, 40cm marmagasságú, oltott és chipezett, ivartalanított keverék szuka kutyus. Az Illatos útról mentettünk, mivel hosszú időn keresztül senkinek sem akadt meg rajta a szeme, annak ellenére, hogy egy dekoratív, különleges kutya.

Luca szobatiszta. Más kutyákkal alapvetően jól kijön, de domináns típus, azaz szeret uralkodni a többiek felett, amolyan egyszemélyes rendfenntartóként. Első kutyát befogadó családnak csak kutyaiskola, vagy szakképzett oktató felügyelete melletti néhány alkalom után ajánljuk, hogy fel tudják ismerni nála a jeleket, amikor még játszik egy kutyával, és amikor Luca részéről már átfordul a játék dominancia-harccá. Mindezek ellenére szereti a kutyatársaságot, de szívesebben lenne a gazdi(k) egyke szeme fénye.

                                                                                          

Emberekkel szemben kedves, sosem agresszív. Jókedvét sokszor kurrogással, egy – a morgáshoz hasonlító – hanggal fejezi ki, ha simogatják, dögönyözik, vagy játszanak vele. Nem félreértendő –  ez a boldogság jele!

A cicákat nem bántja, de megpróbálja őket játékra vagy futásra bírni, így inkább cicamentes helyre ajánljuk.

Luca egyáltalán nem válogat, mindenevő, így az elhízását elkerülendő, oda kell figyelni a napi betevőjének mennyiségére.

                                                                     

Imád sétálni, felfedezni. Közepes mozgásigényű, mind fiataloknak, mind pedig aktív nyugdíjasoknak is tökéletes társa lehet. Pórázon szépen sétál. Szereti a vizet, a pocsolyákban azonnal pancsolni kezd.

Jutalomfalattal nagyon szépen motiválható, szinte bármire rávehető. Jelenleg várja, hogy valakivel egy életre szóló szövetséget köthessen.

Mindhárom kutyáról Takács Katinál lehet érdeklődni a 06 70/ 223-64-76-os telefonszámon, illetve a kasznakata@gmail.com email címen.

Az Egyesület honlapja, ahol az örökbefogadás feltételeit is megtalálhatják: www.allatesember.hu

2012. január 5.

Hozzászólások