Augusztusban vette kezdetét az a vetítéssorozat, mely Shakespeare születésének 450. évfordulója előtt tiszteleg. Ennek alkalmából a londoni Shakespeare’s Globe Színház előadásai tekinthetők meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ősz folyamán még bőven akad vetítés a legendás nevet viselő színház előadásaiból, melyeket a mozi vetített világában, ám a kamera jóvoltából mindig a megfelelő pontból szemlélve tekinthetnek meg az érdeklődők.

romeo_es_julia

Shakespeare egyik legismertebb drámájában két fiatal szerelmi tragédiáját követhetjük nyomon, minek hátterében kirajzolódik a reneszánsz Anglia, s elgondolkodhatunk azon is, hogy a személyes konfliktusoknak, a haragtartásnak milyen messzire visznek a következményei. Hiszen Shakespeare egyik első remekműve a világirodalom legendás szerelmi története, melyben két ártatlan fiatal gyönyörű szerelme esik áldozatul apáik bűneinek, a generációk óta tartó családi gyűlöletnek és politikai megosztottságnak. Rómeó és Júlia dacolva minden előítélettel, tisztán és szabadon akarja egymást szeretni. A szeretet vagy a gyűlölet lesz erősebb? A szerelmi hűség vagy az indulat dominál a szereplők választásaiban? Van-e egyáltalán választásuk? Mi képes megállítani a gyűlölet romboló erejét?

A szeptemberben bemutatott Rómeó és Júlia nem a szokásos klisékkel indul: finom provokációjával, a vásári komédiákat idéző betétek talán a megszokottnál erőteljesebb hangsúlyozásával némileg  eltérő értelmezését nyújtotta a darabnak. Rendezője, Dominic Dromgoole tudatosan ment szembe a darab feldolgozásainak néhány hagyományával, melyek közül leginkább feltűnő, hogy a tragikus főhősök markánsabban ellentétes karaktereknek bizonyulnak.

Romeo4

A Júliát alakító Ellie Kendrick szűzies és kislányos alkatát ellentétével erősítette az atlétatermetű Rómeó, Adetomiwa Edun lobbanékony természete. Elsikkadt a szerelmi fordulat, minthogy kérdéseket hagyott, Rómeó miért tért át Rosalinda szerelmétől Júlia imádására – mintha a szerelem folytatólagossága, intenzitásának emelkedése, s nem személyekhez való kötöttsége lenne a lényeges a rendezői értelmezésben.
A Nádasdy Ádám műfordítását felhasználó feliratok az angol nyelven pergő párbeszédek megértését is könnyítik.

Az év folyamán még a következő darabok vetítésére kerül sor:

  • Shakespeare: Macbeth – 2014. október 24-én 19 órakor
  • Shakespeare: A vihar – 2014. november 28-án 19 órakor
  • Shakespeare: Szentivánéji álom – 2014. december 27-én 19 órakor

Bővebb információ az Uránia honlapján található.

Képek forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház

Bodnár Csilla

Hozzászólások