Mit Neked Cirkusz! – ARTistaCAFÉ címmel, egy kávéházi beszélgetés hangulatát idéző sorozat indult július 6-án a Fővárosi Nagycirkuszban a Városligetben, lánykori nevén a “Lizsé”-ben.

10996351_1657862104442763_3483776839807990347_o

Jómagam szinte felnőttként jártam először a Cirkuszban, a szüleim nem szerették ezt a műfajt. A tévében viszont mindig lenyűgöztek az artistaszámok, az egyensúlyozás, a zsonglőrködés, az egymásrautaltság a páros trapézszámokban és később a bohóc/a bolond (a király bolondja) karaktere is izgatni kezdte a fantáziámat. Akár valós élethelyzeteinket is modellezhetik ők a cirkuszi porondon.

circus8

Négyessy Katalin

 

Cirkusz – Circus – azaz a körtér, körönd. Közepe „a pont, az Isten rejteke”, ahogy Hamvas Béla mondta. A kör Isten “monogramja”, az ő határtalanságát, örökkévalóságát és tökéletességét szimbolizálja. A kör még hordozza eredete lényegét. Megnyilvánult és mégis végtelen. A Szellem jele.“ Rákos Péter megfogalmazásában.

 

S lám a zenei-, az irodalmi-, a színházi- és a filmműfajban hány és hány mestermunka foglalkozik a cirkusszal, s az ott megjelenő karakterekkel, az  LGT cirkuszról szóló számától, J. Joyce bohócán (kit mostanság Váry Károly alakít egy magánszámában), Fellini erőművészén át Wim Wenders  artistalányáig.

IMG_4583

Utánaolvastam a budapesti cirkusz történetének és meglepve láttam, hogy az állatkert imázsának javítása céljából települt az akkori cirkusz közvetlenül a közepére.

IMG_4592

Lapis Erika

 

A fenti gondolatokkal indultam el tehát a Fővárosi Nagycirkuszba ezen a hétfői napon.

„A Mit neked cirkusz! program egyszerre elemzés, vita és imázskampány. Azt vizsgálja, miként lehet társadalmilag újrapozicionálni a cirkuszművészetet. Mit jelent nekünk a cirkusz szó, mit gondolnak a művészek, az értelmiségiek, a színházszeretők és az egyszerűen csak szórakozni vágyók erről az előadóművészeti ágról. A program egyik központi eleme a havonta egyszer, a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezésre kerülő ARTista Café. A közel kétévesre tervezett beszélgetéssorozat összegyűjti a műfaj több száz éves, rangos hagyományait, és számba veszi az új, sőt a vadonatúj irányzatokat, stílusokat. Keresi a cirkuszművészet azon tartalmi elemeit, melyek bizonyíthatják: a cirkusz jóval több, mint népszórakoztatás. Gondolkozik arról, miként lehet még népszerűbbé tenni a cirkuszt, művészi rangra emelni a közgondolkodásban. A szervezők szeretnék, ha széles körben egyre inkább állandó szókapcsolattá válna: cirkuszművészet.”

 

A regisztráció után a sajtófőnök személyesen kísért el a tribünhöz és adta kezembe az este háttéranyagát. Kértem és kaptam lehetőséget fotózásra is.

A porondon kávéházi hangulat honolt, ahová lassan megérkezett minden meghívott szereplő. Az est moderátora maga Fekete Péter, miniszteri biztos volt.

Út a lehetetlenbe – A csoda – Függő nyugalom – Az egyensúly művészete – Összeköt – Az erő művészete – Minden lehetséges – Az érintés – ezekkel a hívószavakkal kezdődött az este. Átfogó képet kaphattunk a közel két évre tervezet programsorozatról.

Egy Chaplin-filmidézet után Négyessy Katalin gordonkajátéka és Lapis Erika szép hangján egy irodalmi idézet hangzott el a cirkusz világáról. Majd Fekete Péter asztaltól asztalig járva szólította meg a meghívottakat.

circus6

Vági Bencével a klasszikus és modern cirkusz kombinálásáról hallottunk apró részleteket.

Majd egy “Hálószám” következett „Duo Claire” előadásában.

Richter József, Gabriel Arbona, Moncho az állatszámokról, s az emberi teljesítmények határairól beszélt.

circus7

Vincze Tünde

 

Vincze Tünde – a levegőszámok szakértője és betanítója, a vertikális kötél, tissue/hammock, trapéz, karika, fligende számok különbségeit ecsetelte.

Kicsit szomorkás dallam csendült fel ezt követően Négyessy Katalin gordonkájából. Lapis Erika pedig Alonso Alegríja: Kötélen a Niagara felett című művéből olvasott fel.

circus9

Zboray Éva

 

Zboray Éva az egyensúlyszámok, a lengődrót, a magasdrót, és a halálkerék rejtelmeibe engedett betekintést.

Az est díszvendége – Axt László és Axt Ibolya akrobata-házaspár mesélt a megismerkedésükről és a világhírű produkcióikról. Előttem az utódom kérdésre pedig – csak képről ugyan -, de bemutatták leányukat, Axt Ibolya Elisabeth-et, aki továbbviszi a családi cirkuszhagyományt.

circus13

Axt László, Axt Ibolya akrobata-házaspár

 

Losonczi György, Graeser József a talajakrobatika, statikus akrobatika, dinamikus akrobatika, ikária – ugrócsoportok, hintaszámok, ugróasztal, deszkaszámok témájában mesélt saját negatív és pozitív tapasztalatairól.

IMG_4649

Greifenstein János

 

Eötvös Szandi és Greifenstein János a „bohócság” fajtáiról, múltjáról, a bohócdoktorokról, a bohóc szerepben lévő lehetőségekről beszéltek. A szeptemberi ARTistaCAFÉ fő témája az övék lesz.

Ezt követően Fekete Péter Eddie Carello zsonglőrt szólította meg, aki már tört magyarsággal válaszolt a kérdésekre, majd a dobok mögé ült és ütők helyett labdákkal dobszólózott a nagyérdeműnek. Nagy sikere volt.

circus15

Eddie Carello

 

Szomor György énekével és a Cirkuszok éjszakájára történő meghívással ért véget az első ARTistaCAFÉ – Mit Neked Cirkusz! beszélgetése. Meglepetésszámként pedig a Höschler család kedvenc fókája búcsúzott integetve a közönségtől.

IMG_4669

Szomor György

 

A társművészetektől, a színház világából érkező meghívottak, Fodor Zsóka, Szente Vajk, Németh Kristóf, Jordán Tamás, s Zugló polgármestere, Karácsony Gergely is megosztotta gondolatait a cirkuszhoz fűződő viszonyáról.

Az este végén kötetlen beszélgetés következett egy jó DallMayr kávé mellett.

circus22

Egy “fókapuszi”

 

Az ARTistaCAFÉ a nyári vakációt követően szeptemberben folytatódik. Az idei tervezett témák:

Szeptember 7. – A bohóc, mint kommunikátor.
Október 5.  – A cirkuszi sátor hangulata. A szabadságkép.
November 2.  – Együttélés és együttműködés az állatokkal, ember és állat viszonya a színpadon.
December 7.  – Street art. Megszólítani a járókelőt.

Ha mai tudósításom felkeltette a kedves olvasó érdeklődését, bátran regisztráljon a www.mitnekedcirkusz.hu webodalon, illetve www.facebook.com/mitnekedcirkusz facebook oldalon.

Antalffy Yvette

Hozzászólások