Volt egyszer egy szemétdomb a Vajdaságban, Kishegyesen, egy csodálatos löszfal alatt…és volt vízió, akarat, hogy a szemétdomb helyén művészeti fesztivál szülessen. Rengeteg munkával, civil összefogással és a helyhez kötődő kulturális szervezők irányításával ezelőtt 14 évvel életre hívták a DombosFestet, amely azóta is a térség legjelentősebb művészeti fesztiválja. Ebben az évben a löszfal alatt ismét „lösz”, bemutatván kultúránk legkiemelkedőbb előadóit, az új arcokat, éppúgy mint az ismert neveket.


„Az idei Dombos Fest „a szembenézésre” hív meg mindenkit, hogy eldőljön a kérdés: mi itt a tét!? A lösz? Vagy, hogy „egyször nem lösz…”

Mint tudjuk, adott a világ egyik legideálisabb fesztiválhelyszíne, ahová az elmúlt 13 évben eljött a magyar és már a nemzetközi zenei élet elitje is, eljött több, mint 100 000 ember kulturálódni, ismerkedni, zenét hallgatni, nyaralni, kapcsolatot és nemzetet építeni.


Viszont a fesztivál-túlkínálat és a tervezhetetlenség a DombosFestet is a megszűnés irányába terelik, megkérdőjelezve annak a kulturális missziónak a létét, mely szerint az igényes zenei, kulturális kínálat is szórakoztathat, nevelhet, okíthat. A „lösz vagy nem lösz!?” kérdés idén már eldőlt, mivel összeállt az idei fesztivál kínálata, mely idén sem tud és nem is akar többet adni: bemutatja a  magyar zenei kultúra sokszínűségét!

Olyan énekesek hangjában gyönyörködhetünk, mint a vajdasági származású, Páva-győztes Csizmadia Anna, a jazz határait megszépítő Harcsa Veronika, az energiáit színpadon levezető Palya Bea, vagy a Parfüm klipjével a fél világot meghódító Csemer Boglárka.


A férfiakat pedig szintén a Páva-győztes Berecz István táncos, Kishegyes új díszpolgára, Lajkó Félix, a magyar jazz emblematikus alakja, Dresch Mihály, valamint a fergeteges fúvós muzsikálásra felkért Fanfara Complexa képviseli.

De lesz egy igazán izgalmas folk napunk, ahol bebizonyítjuk, hogy  a népzene egy megújulni képes kútfő, ezerszínű arca, frissessége soha nem kopik el, főképpen, ha oly avatott előadók kezében van, mint Papó zenedéje, Góbé, Bazseva, Budapest Nufolk Revolution, vagy a bosnyák szevdah stílust megújító Divanhana.

Az idei fesztivál hangulatát a jó muzsikák mellett a löszfalunk határozza meg; fényfestészet „lösz” rajta négy napon át.  Nem titkolt szándékkal, hogy mindenkit elvarázsoljunk egy kicsit! Többen is úgy látták az elmúlt években, hogy a DombosFest a Vajdaság szebbik arca, legyen ez továbbra is így!”

(Horváth László fesztiváligazgató)

Bővebb információ és program: www.dombosfest.org

Forrás: Fonó Budai zeneház

2014. július 1.

Hozzászólások