Május 4-től vetítik a hazai filmszínházak A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő részét. A Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban című filmet a 2015-ös milánói világkiállítás grandiózus életmű-kiállítása ihlette.

leonardo da vinci 1

A Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár 3D alkotóinak legújabb filmje minden idők legnagyobb hatású alkotózsenije, Leonardo da Vinci munkásságát tárja a nézők elé, a mester Milánóban töltött évtizedeire koncentrálva. A remekművek látványos felvételeit, szakértői interjúkat, valamint a korabeli karaktereket életre keltő játékfilmes jeleneteket tartalmazó alkotást a 2015-ös milánói világkiállítás keretében megrendezett grandiózus Leonardo-tárlat ihlette, amely hat év előkészítő munka után, tíz szekcióban mutatta be a nagyközönségnek a mester életművét.

A világ számos tájáról Milánóba szállított több száz festmény, grafika és vázlat között olyan remekművek kaptak helyet, mint az Atlanti Kódex, az itáliai polihisztor tudományos és mérnöki jegyzeteinek, rajzainak esszenciális gyűjteménye.

Documentario Leonardo 4K foto ©giovanni hänninen

A mozifilmben Pietro Marani Leonardo-szakértő, a kiállítás kurátora kalauzolja végig a nézőt a Milánói Királyi Palotában megrendezett gazdag tárlat legkiemelkedőbb művein. Tárlatvezetését jeles művészettörténészekkel készített interjúk egészítik ki, kommentárjaikból fokozatosan rajzolódik ki a festő, grafikus, szobrász, tudós, építész és feltaláló lángelme portréja. A film kitekint a város további, Leonardóhoz kötődő nevezetességeire is: Az utolsó vacsora freskója páratlanul részletgazdagon tűnik fel a mozivásznon, a milánói Nemzeti Tudományos és Technológiai Múzeumban pedig feltárulnak Leonardo vakmerő mérnöki kísérletei. A mozinéző bejárhatja Leonardo híres szőlőskertjét is, amelyet kifejezetten az Expo alkalmából állítottak helyre és nyitottak meg a nagyközönség előtt.

leonardo da vinci 5

A tárlatvezetést és a műalkotások részletgazdag bemutatását időről időre játékfilmes jelenetsorok váltják fel, végigjárva Leonardo milánói életének legfontosabb színtereit, mozzanatait. A Piazza della Scalán, a Sforza Kastélyban vagy a Santa Maria delle Grazie templomban játszódó jelenetekben a reneszánsz híres történelmi alakjai tűnnek fel, mint Ludovico „il Moro” Sforza herceg, Leonardo legfőbb mecénása, Beatrice d’Este hercegnő, Ludovico későbbi felesége, Cecilia Gallerani, a herceg szeretője és a híres Hölgy hermelinnel című festmény modellje, vagy a „Saláí”-ként is ismert Gian Giacomo Caprotti, Leonardo legkedvesebb tanítványa. Elbeszéléseik, anekdotáik tovább árnyalják a szakértői interjúk során kirajzolódó képet, mélyebb betekintést engedve az alkotózseni mögött rejlő ember életének eddig kevéssé ismert részleteibe.

leonardo da vinci 8

A látványos ismeretterjesztő filmet május 5-től vetítik a mozik, magyar szinkronnal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatják a nézők, ahol a május 4-i rendhagyó premier előtti vetítésen Tátrai Vilmos művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának nyugalmazott főmuzeológusa mond bevezetőt, akinek a neve 2005-ben, a Tiziano-kép felfedezése kapcsán vált ismertté. A vetítéssorozathoz országszerte közel húsz további mozi csatlakozott, többek között Szegeden, Szolnokon, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron, Szombathelyen és Kecskeméten is bemutatják a filmet.

A vetítési helyszínek részletes listája a filmsorozat facebook oldalán  olvasható.

Forrás: Pannonia Entertainment

Hozzászólások