A dél-koreai Yongin város Everland állatkertjében élő Kosik nevű elefántbika meglepte a kutatókat. Az állat ugyanis nyilvánvalóan utánozza gondozói szavait, kifejezéseit.

Az óriási emlős a hangokat úgy képzi, hogy ormányát a szájába helyezi. Kosik szókincse mindazonáltal meglehetősen korlátozott.

Az elefánt szokatlan viselkedését nemzetközi kutatócsapat tanulmányozta, hogy kiderítsék, nem csupán az állat gondozói hiszik-e, hogy Kosik szavakat hallat. Az elefánt szavairól készült hangfelvételt lejátszották tizenhat Németországban élő koreainak, akiknek valamivel kevesebb, mint a fele ismerte fel a „helló” koreai megfelelőjét. A többi kifejezést egyre kisebb arányban ismerték fel a hallgatók. Ennek hátterében az állhat, hogy az elefántbika a magánhangzókat viszonylag tisztán, de a mássalhangzókat csak elmosódottan tudta kiejteni.

Kosik beszédtanulására magyarázattal szolgál, hogy éveken át egyedüli elefánt volt az állatkertben, így a beszéd a gondozókkal történő szociális kapcsolatteremtés eszközévé vált. Az állat egyébként a megtanult szavak jelentését nem érti. Magatartása így emlékeztet a Hoover nevű fókáéra, aki szintén tudott néhány emberi kifejezést, illetve a halászok nevetését is utánozta.

A papagájok beszédkészsége jóval fejlettebb, mint Kosiké vagy Hooveré. Egy Alex nevű szürkepapagáj állítólag 100-nál is több szót ismert, el tudott számolni hatig, színeket tudott megnevezni, és ki tudta fejezni, ha valami nem tetszett neki. Kosiknak ehhez még sokat kell gyakorolnia.

Forrás: www.spiegel.de

2012. november 18.

Hozzászólások