A Kodály Művészeti Fesztivált Kecskeméten 2015. július 20-31 között rendezik. A fesztivál fővédnöke: Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

 

kodaly_sajttaj7

 

Hagyományosan július második felében várja ismét Kecskemét a komolyzene szerelmeseit. Két hét alatt tíz hangversenyt és két kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A fesztiválon résztvevők nemcsak a klasszikus zene kiválóságaival találkozhatnak, hanem egyúttal körbejárhatják a város templomait, nevezetes épületeit, hiszen a koncertek más-más impozáns helyen várják a közönséget.

A nyitórendezvényen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar előadásában Bartók és Kodály műveket hallhatunk Pusker Ágnes és a Junior Príma díjas Pusker Júlia közreműködésével.
A fesztivál külföldi vendége lesz Victoria Massey Írországból, aki először lép magyar közönség elé ária és dalestjén. Szintén külföldi szólisták a vendégei szonáta estünknek, mégpedig az Angliából érkezett Eleanor Meynell és az izraeli születésű Ofer Falk, akik hegedű-zongora szonátákkal kápráztatják el a közönséget.
Még egy Junior Príma díjas szólista ad koncertet a fesztiválon, Szabó Ildikó csellóművész, akinek Lajkó István zongoraművész lesz a partnere.

 

kodaly_sajttaj2

Sajtótájékoztatón a Kodály Intézetben

A Kodály Fesztiválon soha nem maradhat ki a műsorból egy kiváló kórus hangversenye. Ebben az évben Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők az Evangélikus templomban, ahol egy különleges mű bemutatójára kerül sor. Johann Sebastian Bach korál-előjátékaiból és korál harmonizációiból Ittzés Mihály állította össze a műsort. A koncert karmestere a fesztivál művészeti vezetője: Nemes László Norbert lesz.

Egy igazi kuriózuma az idei Kodály Fesztiválnak az Eszencia Zenekar koncertje a Hírös Agóra Kulturális Központban. Csík Jánossal és barátaival kalandozhatunk a klasszikus zene, a magyar népzene és a magyar jazz világában a zenészegyéniségek sajátos előadásában. A koncert után a Szeredás együttes táncházába várjuk az érdeklődőket.

 

kodaly_sajttaj5

 

Kecskemét városa 1970-ben adott otthont az első Kodály Szemináriumnak. A Kodály Intézet megnyitása után (1975) folytatta a későbbi nyári kurzusok szervezését. A kétévente megrendezett tanfolyamra huszonnyolcadik alkalommal érkeznek a világ minden részéről Kecskemétre zenepedagógusok azzal a céllal, hogy megismerkedhessenek Kodály zenei nevelési koncepciójának elméleti és gyakorlati kérdéseivel.

A Szemináriumon a több évtizedes hagyományokkal rendelkező pedagógiai kurzus mellett énekesek, zongoristák és zeneszerzők számára mesterkurzusok is meghirdetésre kerülnek. A kurzusok vezetői a Kodály Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiváló művésztanárai: Szabó Orsolya (zongora kurzus), Halmai Katalin, Klézli János és Hajdu Roland (szóló ének kurzus) és Fekete Gyula (zeneszerzés kurzus).

Természetesen sor kerül a legjobbaknak a kurzusokon tanultak bemutatására is egy hangverseny keretén belül, valamint a pedagógiai mesterkurzus kórusának hangversenyére is a zárónapon a Református templomban.

Szeretnénk, ha a gyerekek minél előbb megismerkednének a komolyzene világával, amelyre kitűnő lehetőséget ad a Bon-bon matiné előadása.  Jancsi és Juliska meséjét öt nagyszerű muzsikusra és tizenöt hangszerre hangolva idézik meg a Szórakaténusz Játékmúzeum udvarán.

A tánc is szerepet kap a rendezvénysorozaton: a záró programra Pozsonyból érkezik az Ifjú Szívek Táncszínház. A főtéri nagyszínpadon látható műsorukban Bartók Béla és Kodály Zoltán népzenei gyűjtését felhasználva a magyar, szlovák, cigány, zsidó zenék és táncok hűen tükrözik a Kárpát-medence etnikai sokszínűségét.

 

kodály_2015

 

A fesztivál újdonsága a beharangozó térzenék, melyek a koncertek előtt a Főtér új rendezvényhelyszínén, a Lordok Háza melletti Tér a térben csendülnek fel. A Kodály Iskola fiatal, ígéretes tehetségei, valamint művésztanáraik segítik a közönséget abban, hogy ráhangolódjanak az esti koncertekre. A térzenei programban fellép a Brass in he Five fúvós együttes, akik régi, visszatérő vendégei a fesztiválnak, hogy humorosan meséljenek a hangszerekről.

Két kiállítás is gazdagítja a fesztivál programját. Géczy Olga karmester és festőművész festményei Kodály Zoltán kórusműveinek ihletése nyomán születtek. Festői látomásai csodálatosan megjelenítik a zene és a festészet egységét. Szigeti Tamás fotókiállításán tehetséges muzsikusok és előadóművészek láthatóak a Kodály Intézetben.

A rendezvény támogatói:
Kecskemét Megyei Jogú Városa, Nemzeti Kulturális Alap.

A fesztivál szervezői:
Hírös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központ Nonprofit Kft.
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete

 

Hozzászólások