Évadzárás a kecskeméti Katona József Színházban – Több mint 109 ezer néző látogatott el a 2017/18-as évadban a kecskeméti Katona József Színházba – ismertette Cseke Péter igazgató az elmúlt évad statisztikáit a teátrum társulatának évadzáró ülésén. A direktor kifejtette: bár az elmúlt évad nem volt sétagalopp a társulat életében, szerinte a kecskeméti teátrum bizonyította, hogy országos szinten is komoly színházi műhely.

Az ülés elején Cseke Péter igazgató összegezte a 2017/18-as évadot, valamint megköszönte a színház minden tagjának odaadó munkáját. Kifejtette: az elmúlt évad nem volt sétagalopp a kecskeméti teátrum életében.

Nem indult és nem fejeződött be túl fényesen, és a közepe sem volt túl derűs. Hegedűs Zoltán kisegítette az elején A képzelt beteg stábját, az utolsó bemutatóban pedig Csombor Teca és Csapó Virág mentette meg az előadást. Évad közben Orth Péter makacs hangszál-gyulladása okozott nehézséget. Helyette a Csárdáskirálynőbe Koltai-Nagy Balázs bravúrosan egy délután alatt ugrott be.

A nehézségek felsorolása után az igazgató rátért az idei évad sikereire, majd az idén díjat nyert munkatársakat köszöntötte.

Újra ott vagyunk a POSZT-on a Csárdáskirálynő előadásunkkal. A Városmajori Fesztivál versenyprogramjába választották A képzelt beteg-et. A Bolero előadásunk a Győri Táncfesztiválon szerepel. Ez mind nagyon fontos és jelentős bizonyítéka annak, hogy a kecskeméti színház országosan komoly színházi műhely. 

A Városmajori Színházi Szemle legjobb férfi mellékszereplő díját Kőszegi Ákos kapta, a Domján Edit-díjat pedig März Fruzsina. 2018-ban Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Jablonkay Mária. Az idei évben Fülöp Viktor ösztöndíjas lett Nagy Nikolett és Földesi Milán, a Kecskemét City Balett táncművészei. Továbbá szintén idén Pro Cultura Hungarica-díjban részesült Csombor Teréz.

A díjazottak méltatása után Cseke Péter a kerek születésnaposokat köszöntötte: Kárpáti Tündét (öltöztető), Varga Katát (női szabótár munkatársa) és Kovács Menyhértet (a Műhelyház munkatársa). Felföldi István, festőt pedig a színháznál töltött 25 éves jubileuma alkalmából méltatta.

Cseke Péter a színházból távozók neveit is ismertette. Nyugdíjba megy Tormáné Eszter (jegypénztáros), továbbá elszerződik a teátrumtól Illés Alexa (színésznő), Mahalek Gábor (ügyelő), Rákász Judit (marketing manager), Németh Virág (dramaturg) és Szabó Szilvia (titkárságvezető).

A jövő évadban a teátrum új társulati tagja lesz Koltai-Nagy Balázs, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Színművészet szakának végzett hallgatója, Szabó Emília Tatabányáról és Lakatos Máté Nyíregyházáról.

Az igazgató hozzátette, hogy a társulat egy új trónörökössel is bővül majd november végétől vagy december elejétől: a színház munkatársai örömmel fogadták a hírt, hogy Hajdú Melinda színésznő kisbabát vár.

A jövő évad változásai közé tartozik még Török Kata érkezése, aki PR és marketing tanácsadóként fog dolgozni, Réczei Tamás pedig nem művészeti, hanem irodalmi vezetőként tevékenykedik majd a színházban.

Cseke Péter az elmúlt évad nézői statisztikáiról is beszélt az évadzáró ülésen. Az előadások száma május 31-ig 385, a bérletesek száma pedig 18.099 volt. Június 2-ig több mint 109 ezer néző látogatott el a színházba. Az igazgató hangsúlyozta: a nyári előadásokkal e szám egészen biztosan meghaladja majd a 120 ezret.

Az Újvilág Passió kapcsán a direktor elmondta, nagy nehézséget jelent a színház számára megteremteni a Kecskeméti Arborétumban játszódó előadások anyagi feltételeit, éppen ezért a jövő évtől várhatóan csak 2-3 évente mutatják majd be a produkciót.

Az évadzáró társulati ülés végén kihirdették a színház társulatának idei díjazottjait. A Csizmadia-díjat Hajdú Melinda színésznő nyerte el, a 2017/18-as Évad emberének pedig Szabó Szilvia titkárságvezetőt szavazta meg a társulat.

 

 

 

Hozzászólások