Évekkel ezelőtt ajándékba kaptam egy kis könyvecskét, amolyan karácsonyi „füves könyvet”. A Kis könyv karácsonyra című kiadvány azóta is minden decemberben kiemelt helyen áll a könyvespolcomon.

kis_konyv_karacsonyra

A tömör, de tartalmas tanácsokat, ötleteket megfogalmazó, és kitűnő karácsonyi ételrecepteket közlő gyűjteményt többször végigolvastam már, mégis minden alkalommal az újdonság varázsával hat. Humoros, saját tapasztalatokon alapuló megjegyzések, személyes élményekről tanúskodó ötletek, nem mindig szokványos megoldások és javaslatok alkotják, melyeket humoros rajzok egészítenek ki.

Az amerikai szerzők rövid előszóban mutatják be a kis kötet keletkezésének körülményeit:

„Egy fagyos decemberi este a feleségem, Rosemary, a barátaink meg én forralt bort iszogattunk és az It’s a Wonderful Life-ot (Az élet csodaszép) néztük a tévében. A kandallóban csendesen pattogott a tűz, fénye megvilágította arcunkat, amint meghitt csendben vártuk a film végét…Még egy hasábbal dobtam a tűzre, és beszélgetni kezdtünk kedvenc karácsonyi hagyományainkról. Kitaláltuk, hogy egy csokorba gyűjtjük azokat az ötleteket és trükköket, amelyekkel a karácsonyt évről évre igazi ünneppé varázsoljuk”.


Hívogató, sokat ígérő már a bevezetés is, előrevetíti a karácsony ünnepének melegét, más időszakkal össze nem hasonlítható hangulatát. Senki ne várjon nagy igazságokat vagy magvas aforizmákat, hiszen a könyv inkább szórakoztatni akar. Látszólag egyszerű, evidens kérdések és válaszok ezek, mégsem biztos, hogy korábban ilyen pontosan megfogalmaztuk ezeket magunknak.

A szerzők nem hallgatják el a karácsonyi készülődés néha nehézkes, türelmetlenséggel is átszőtt jeleneteit sem, a hangsúlyt azonban az adventi időszak örömteli, gyerekszemmel nézve különösen izgalmas pillanataira helyezik.

És ami a recepteket illeti, azokat többen is kipróbáltuk a családból: nyugodt szívvel ajánlhatom mindenkinek a karácsonyi csokis szeletet, a sajtos rudakat, az adventi kalácskoszorút vagy éppen a kakaós keksztekercset.

Kedvcsinálónak álljon itt néhány idézet a könyvből:

  • „December 21-től minden nap szánj magadra húsz percet. Főzz magadnak egy teát vagy kávét, és 1 órára kapcsold ki a mobilod.”
  • „Amikor a karácsonyi nagybevásárlást intézed, és a mögötted állónak csak egy liter tej van a kosarában, engedd előre a sorban.”
  • „Azt a fenyőfát válaszd, amelyikre legelőször azt mondtad, túl nagy.”
  • „A karácsonyi vacsora után megmaradt ételt juttasd el egy hajléktalan-szállásra.”
  • „Ne törődj azzal, ha hamisan énekeled a karácsonyi dalokat. Énekelj.”

Kiadta: Tericum Kiadó Kft.
Fordította: Bélai Krisztina

Weninger Nóra

2014. december 15.

Hozzászólások