… s benne a házi cérnametéltről, a leves tetején egymásba olvadó aranysárga zsírkarikákról, a saját bicskával gondosan belevagdosott csípős paprikáról, a friss sör habjáról egy fess férfi bajusza szélén?


Ki más, mint Szinbád, Krúdy Gyula legendás főhőse, akiben talán önmagát mintázta meg?


Az elmúlt hetekben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban jártam többedmagammal. A múzeum helyszíne Óbudán nem más, mint az a ház, melynek szegényes két szobáját maga az író lakta utolsó éveiben. Fényképes életképek, kézirataiból idézett gondolatok között néhány egyszerű vitrin őrzi az írófejedelem egy-két személyes holmiját, köztük a fent említett levesestálat, a bicskát és egy söröskorsót.


Krúdy söröskorsója, bicskája és a leveses tál

Kiss Imre, a múzeum igazgatója hívta meg, s vezette végig az OORI munkatársainak érdeklődő csoportját az állandó és időszakos kiállításokon. Engedélyével fotózhattam a rendkívül színvonalas tárlaton, a kereskedelem témakörét körbejáró épületszárnyban. A vendéglátás témakörével foglalkozó kiállítások az épület másik szárnyában kerülnek majd kialakításra. Lesz látványvendéglő is, mely múzeumzárás után is várja majd a vendégeket.

Időszakos és állandó kiállítások:

Látványraktár a ritkán, vagy már egyáltalán nem használt bolti segédeszközökkel, régi árucikkekkel, reklámtárgyakkal, különleges dobozokkal, az egyik vitrinben sörmelegítővel, krampampulis pohárral és homárvillával, a másikban a cukrászathoz használatos kellékekkel, sütőformákkal.

A Reklámtáblák a tárlat a kereskedelmi gyűjtemény zománctárgyait és tábláit mutatja be a dohányzás, az ital, az élelmiszer, a vegyes iparcikk és a feliratos táblák témaköréből.

A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből

A szépség és a reklám – A női ideál alakulása a 20. század első felében

GRAFIKUS VILÁGKÉP – Dámosy Géza útirajzai


Az örök vidám Eric Vogel Eric vidámparki táblaképein keresztül ismerhetjük meg a művész munkásságát.

Rendszeres koncertek, színházi előadások, tematikus szalonok, vetítések, valamint gyerekprogramok helyszíne is a múzeum.2014. május 4-én, vasárnap 10 és 22 óra között  a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik a múzeum az Óbuda Napja rendezvényhez. Az MKVM kiállításai ezen a napon díjtalanul látogathatók. Az ingyenes programok idén A szépség és a reklám – A női ideál alakulása a 20. század első felében című időszaki kiállításhoz kapcsolódnak.

Antalffy Yvette

2014. április 24.

Hozzászólások