2014. április 23-án, szerdán 14 órakor Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város kulturális és oktatási ügyekért felelős alpolgármestere, Rosta Szabolcs múzeumigazgató, Dr. Wicker Erika, Dr. Tombáczné Dr. Végh Katalin múzeum-igazgatóhelyettes és Szabóné Bognár Anikó sajtótájékoztatót tartott.

Megtudtuk, hogy 2013 első felében a Kecskeméti Katona József Múzeum szakemberei egy nagyszabású fejlesztési programtervet készítettek el. A cél ezzel az volt, hogy a fenntartó: Kecskemét Megyei Jogú Város minél nagyobb eséllyel pályázzon a Cifrapalota mint kiállítóhely technikai és tartalmi megújítására. Az elképzelés középpontjában egy többfunkciós és európai szintű, modern, elegáns, az épület jellegéhez igazodó – belső terek kialakításával – egy új állandó kiállítás feltételeinek megteremtése és több lépcsőben történő megvalósítása áll.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által gondozott múzeumszakmai pályázat (Alfa-program) múlt évi keretéből 15 millió forint nagyságrendű támogatást nyert el a „Nagyurak és vezérek” című, hosszabb időre tervezett kiállítás elkészítése. A neves régész: Wicker Erika PhD irányításával, forgatókönyve alapján dolgozó munkacsoport a Kecskemét környékéről származó híres avar leletek elegáns kivitelezésével a tervek szerint június közepére lesz készen. Helyszínül a Cifrapalota első emeletének dél-nyugati szárnyán lévő biztonságos termet választották. A csak legszükségesebb, közérthető információkra szorítkozó magyar és angol nyelvű szövegek mellett számos térkép, rajz, fénykép és multimédiás program nyújt látványos illusztrációt.


A Duna-Tisza közét annak idején megszállt és ma is számos ponton ismeretlen történelmű avarok vezető rétegének itt fellelt sírjai, az azokban fellelt nemesfém ékszerek a mai Dél-Pesttől az Észak-Bácskáig húzódó területről való egyedülálló leletek! A Kárpát-medencében Krisztus utáni 6. század második felétől csaknem háromszáz éven át itt élő, végül egyre elszegényedő és belháborúkkal sújtott avarság maradéka talán túlélte Nagy Károly hódítását s megélte a magyar honfoglalást…Erika lelkesen ecsetelte, hogy végre lesz méltó helye a sok kincsnek, hiszen Kecskemét környéke a leggazdagabb az avar leletekben. Olyan csodálatos kiállítást álmodtak meg, hogy garantálja, ha valaki oda bemegy, egészen más emberként távozik onnan.


A magyar Alföld szecessziós építkezésének egyik emblematikus megvalósulásaként tartja számon a köztudat a kecskeméti Cifrapalotát. Az igen népszerű és világszerte egyre kedveltebb történeti stílus helyben megőrzött képző- és iparművészeti, valamint építészeti értékeit hivatott bemutatni a „Kecskemét a szecesszió városa” című projekt. Az elmúlt hetekben megszületett újabb döntés értelmében az EMMI Kulturális Államtitkársága valamivel több mint 10 millió forint összegben támogatja az emblematikus „pávás” díszterem alkalmassá tételét különböző típusú közösségi rendezvények megvalósítására.


A jelenlegi paravánok lebontásra kerülnek, így a terem teljes szépségében tárul majd a látogatók elé. A terem alkalmassá válik konferenciák, tanácskozások megrendezésére, korszerű hang- és vetítéstechnika segítségével. Ezzel együtt mobil bemutató-vitrinek készülnek, amelyekbe a Kecskemét aranykora, első urbanizációs csúcspontja idején alkotott és a Cifrapalota gyűjteményében található, Horti Pál (1865–1907) igen becses iparművészeti remekeiből számottevő válogatás kerül. Ezzel együtt e rangos, műemléki védettséget élvező épületben különféle reprezentációs célú, valamint a kulturális turisztikai cél-programokat kiszolgáló tér kerül kibontásra, – egykor volt megoldásait előtárva. Szabóné Bognár Anikó a Pávás terem szépségeiről beszélt, és arról, hogy ha lebontják a paravánokat, melyek részben eltakarják a csodálatos díszítést, akkor fog élni igazán a terem. Ezek a munkálatok – a támogatási szerződés aláírása és a forráslehívást követően – 2014 végén, illetve a következő év elején kezdődnek meg.


A sajtótájékoztató végén, a kérdések és az interjúk előtt Dr. Tombáczné Dr. Végh Katalin jogász-muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgató-helyettese megemlített egy újabb, jelenleg pályázat-elbírálási szakaszban lévő kiállítást. Az I. Világháború kitörésének centenáriuma alkalmából tervezett, nagy erőket megmozgató, nemzetközi kitekintésű tárlatfolyam megvalósítását vázolta fel. A kiállítás a megrendítő Hazatérnek címet viseli majd. “Mindenképpen elkészítjük!…” – hangzott az elszánt válasz az újságírói kérdésre. – Célunk az, hogy a látogatók átérezzék, mi történt 100 évvel ezelőtt.Fotók: KKJM Archivum, Kecskemét

Weninger Endréné

2014. április 24.

Hozzászólások