A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara székházában (Kecskemét, Árpád krt. 4.) szép és érdekes kiállítás nyílott Szalai Sándor művésztanár munkáiból „Isten, haza, ember” címmel. Gratulálunk a tárlathoz és biztatunk mindenkit, hogy nézze meg, nagyszerű élményben lesz része.

Névnapod alkalmából szeretettel köszöntelek! Hogy érzed magad a kiállításod megnyitóján?
Nem érzem magam különleges embernek. Magamtól semmi nem vagyok. A tehetségemet, ha tehetséges vagyok, Isten áldásának tekintem.


Melyik művészeti ágban vagy igazán otthon? Melyikben vagy sikeres, mit szeretsz legjobban csinálni?
Ha van egy gondolatom, amit szeretnék kifejezni, az mindig másképp formálódik bennem. Lehet, hogy versben mondom el, talán lerajzolom vagy megfestem, esetleg szoborba öntöm vagy zománcba égetem. Ezen a kiállításon főleg festmények szerepelnek meg néhány szobor. Április 10. után ennek a tárlatnak a helyén a legjobb tűzzománc munkáim kerülnek kiállításra a tanítványaim jól sikerült alkotásaival együtt. A Piarista Iskolában tartok tűzzománc szakkört.

Milyen iskolai végzettséged van? Mesélj eddigi életedről!
Sokat tanultam, bár messziről indultam. Először lakatosnak tanultam a Szakmunkásképző Intézetben, majd leérettségiztem. Szegeden jártam főiskolára, földrajz-rajz szakos általános iskolai tanári diplomát szereztem. Hitoktató vagyok, kiadványszerkesztő, alapfokú könyvtárosi végzettségem van, de asztalosként is helyt tudok állni. Dolgoztam a kecskeméti színházban díszlettervezőként, voltam munkanélküli, oktattam hittant értelmi sérültek részére. Óraadóként rajzot tanítottam, most mindenesi teendőket látok el a Piarista Iskolában. Bármit csinálok, azt jól akarom csinálni. Ha szépen összesöpröm az utcát, azzal is örömet szerezhetek az arra járó embereknek.

Melyek a legfontosabb dolgok az életedben?
A legfontosabb számomra Isten. Megbecsülöm a keresztény magyar értékeket, az Árpád-házi szenteket, a boldoggá avatott mártírjainkat. A hazaszeretet és az emberszeretet a két legfontosabb érzés a számomra. Az alkotásaimban sem én vagyok a fontos: ha két békétlen ember ki tud engesztelődni egymással a képeim előtt, akkor elértem a célom.

Munkáidat, alkotásaidat látta-e már zsűri? Hol voltak már kiállításaid?
A Kecskeméti Képzőművész Kör és a Fiatal Művészek Klubjának is tagja vagyok. A munkáimat még nem zsűriztettem, viszont volt már több kiállításom is Szentesen, Kisteleken, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten. Ez a mostani tárlat 21 festményt, néhány szobrot és verset tartalmaz. Szakrális jellegű, a művek a hármas téma – Isten, haza, ember – gondolatmenete körül csoportosulnak.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
Elfogadom, amim van, és megpróbálom még nagyobb szeretettel tenni a dolgomat. Az a lényeg, hogy legyen értelme annak, amit csinálok. Ha a kis dolgokban hűséges az ember, nagyok is rábízatnak. Vannak alkotói terveim, például üvegablakokat is tervezek templomba. Sok szép művet szeretnék még alkotni és további kiállításokon bemutatni őket az emberek örömére.

A kiállítást Szabó Pál főiskolai docens nyitotta meg, 2012. április 10-ig látogatható 8.00-tól 16.00 óráig. Aki elmegy, szép élménnyel gazdagodik.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások