Kérlek, mondj néhány szót magadról!

Helvécián élek a családommal. Budapesten jártam általános iskolába, mert az állapotom miatt itt nem vettek fel sehová. Mozgássérült vagyok. A középiskolát már Kecskeméten végeztem, a Németh László Gimnáziumba jártam.

Mivel foglalkozol? Hogyan töltöd a szabadidődet?

Jelenleg nincs munkám, decemberig adminisztrátorként dolgoztam. Rengeteg szabadidőm van. Szép időben elmegyek a barátnőimmel sétálni, még Kecskemétre is bemegyünk, hála a segítőkész buszsofőröknek.  Otthon sok mindent csinálok: horgolok, gobelint hímzek, csipkét verek, üvegfestékből rózsákat készítek, és ilyenkor tavasszal tojást „faragok”.

Nagyon ügyes kezed van, gyönyörű húsvéti díszeket készítesz. Hogyan, milyen technikával, milyen alapanyagokból készülnek a munkáid?

Igazából fúrom őket, kis barkácsfúróval. Többnyire libatojásokat faragok, de faragtam már hattyú és strucctojást is. Szeretnék még emutojást is, mert az különleges fajta. Egyelőre még nem jutottam hozzá, de nem adom fel! Minden tojás más szerkezetű, érdekes rájönni fúrás közben, pedig a mondás szerint egyformának kellene lenniük. Minta bármiből lehet. Valahol látok valamit és beugrik róla: ez jól nézne ki tojáson, aztán megpróbálom rárajzolni, ha sikerül (nem mindig). Akkor jöhet a fúrás, ami persze nem minden esetben valósítható meg. Ha mégis, akkor a képen látható eredmények születnek. A legbosszantóbb a faragásban az,  amikor már majdnem készen van, az utolsó millimétereket fúrom és elpattan …Akkor dobhatom ki az egészet.

Hol lehet megcsodálni ezeket a csodálatos tojás-ékszereket? Én az interneten ismerkedtem meg velük, Kati (Molnár Erzsébet) Facebook oldalán. De bizonyára jártak már kiállításon is ezek a gyönyörűségek?

Köszönöm, hogy ékszernek nevezi őket, nagyon megtisztelő! Megcsodálni először valóban a neten lehet, s ha valaki igazán érdeklődik irántuk, a Facebook oldalamon hagy számomra üzenetet. Akkor megbeszélhetünk egy találkozót is. Kiállításon egyszer voltak, amit a Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány szervezett az Erdei Ferenc Kulturális Központban Kecskeméten 2008-ban.

Hol lehet hozzájutni a különleges tojásokhoz? Vannak már hattyúfarmok és emutanyák is?

Nem könnyű dolog. Hattyútojást „kérni” kell a hattyúktól a Balatonnál vagy folyóparton, ahol laknak. Emutojást valóban emufarmokról lehet venni, bár nemigen akarják eladni, hiszen kikeltetik a kicsiket belőle. Üres strucctojást 2500 Ft-ért vettem már. Drága az alapanyag.

Szereted-e az állatokat? Vannak kedvenc állatkáid?

Nagyon szeretem az állatokat. Most csak egy papagájom van. Volt egy cicám, de elütötte egy autó. Egy tacsim is volt, de szilveszterkor megijedt a petárdák zajától és elmenekült. Sosem találtuk meg.

Milyen terveid, céljaid vannak a jövőre nézve?

Terveket nem nagyon szövögetek, hiszen sok mindentől függ a megvalósulásuk,…de szeretnék még emutojást fúrni.

Ha egy jó tündér azt mondaná, hogy teljesíti három kívánságodat, mit kérnél tőle?

Jó tündér …azt kívánom: bárcsak lennének jó tündérek!

Kati elérhetősége

 

Weninger Endréné

Hozzászólások