Karády Katalin 1910. december 8-án Budapesten született, és 1990. február 8-án New Yorkban hunyt el. Halálának évfordulóján emlékezünk rá.

Karády Katalin színésznő

A neve hallatán – egy bizonyos koron felül – mindenkiben felidéződik valamilyen emlék. Egy hang, egy kép. Esetleg egy filmbeli jelenet. Nekem ezek különösen kedves emlékek, mert a szüleimmel láttam azokat a filmeket, amelyekben szerepelt. A lemezeit ma is szívesen hallgatom.

Karády Katalin, született Kanczler Katalin Mária magyar színésznő, kalapszalon-tulajdonos, sanzonénekes – olvasom róla a Wikipédiában. De mennyivel több volt ő ennél! Egy nemzedék bálványa, a senki máséval össze nem téveszthető, bársonyosan mély hangú énekesnő, a varázslatos, titokzatos nő! Magánéletét titkok és pletykák övezték.

A Halálos tavasz c. mozifilmje sikerét követően a kor ünnepelt dívája, szexszimbólum lett. A „végzet asszonya” karakterével szinte megigézte a férfiakat. Kilenc év alatt húsz filmfőszerepben láthatta őt a magyar közönség. Jellegzetes frizuráját, öltözködését korának lányai, asszonyai utánozták!

 

Emléktáblája egykori lakhelyén, a Nyáry Pál utca 9. szám alatt

 

„A német bevonulást követően Karádyt fokozatosan ellehetetlenítették. Dalait letiltották. „…szörnyű egyéni sorsa ellenére sem szűnt meg embernek lenni: a nyilasoknak ékszereket és aranyat adva a Duna-parton egy egész gyerekcsapatot mentett meg a kivégzéstől” – olvasom hányatott életútját. 1951-ben végleg elhagyta Magyarországot.

Halála után, 1990. február 19-én Budapesten, a Szent István Bazilikában ravatalozták fel, majd a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Érdekességként még megemlítem, hogy 2001-ben Bacsó Péter a Hamvadó cigarettavég… című filmben emlékezett meg róla. 2011-ben Budapesten Karády Katalin Múzeum nyílt, 2012-ben a színházi világnap alkalmából bélyeget bocsátottak ki emlékére. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a vészkorszak alatt tanúsított hősies, humanitárius tetteiért 2004 decemberében posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozta Karády Katalinnak.

Karády Katalin és Jávor Pál, a kor ünnepelt színészei

Aki a teljesebb életútjára, pályafutására, színpadi és filmszerepeire, lemezeire kíváncsi, bővebben ITT  olvashat róla.

Aki a varázslatos – talán mindenki által jól ismert dalt szeretné hallani, ITT  meghallgathatja.

 

Kökény Éva

 

Hozzászólások