Folyamatosan színpadon a Pótszék Társulat! Február 25-én ismét Kecskeméten! Kecskemét amatőr felnőtt színtársulata komoly mennyiségű előadáson van túl, és még több van előtte. Folyamatosan játszanak, a megkeresések egy részét már át kell ütemezni a jövő évre. Nyitrai Brigitta társulatvezetőt és Gulyás László művészeti vezetőt kérdeztem arról, hogyan bírja a társulat a rengeteg munkát, és hogyan készülnek a február 25-i Sylvia előadásra, amit ismét Kecskeméten játszanak a Ruszt József Stúdió Színházban. Kezdjük talán a legutóbbi bemutatóval.

A tavaly novemberben játszott “Helyet az ifjúságnak” igen nagy visszhangja volt, és ha jól tudom, nem csak Kecskeméten aratott sikert a vígjáték.

G.L: Így igaz, nagyon jól sikerült ez a darab. Külön büszke vagyok rá, hogy egy eredetileg zenés-táncos darabból tudtunk egy élvezhető prózai vígjátékot csinálni. Nem számítottunk ekkora sikerre.

Ny. B.: A kecskeméti közönség nagyon hálás, szeretünk itthon játszani. Ugyanakkor több művelődési ház már ezt a darabot is lekötötte. A Sylviával párhuzamosan játsszuk. A 2017-es év gyakorlatilag betelt. Márciusban minden hétvégén játszunk valahol. Hódmezővásárhelyen már szinte teljesen telt ház van a márciusi Sylviára. Itt a Pódium bérlet keretén belül játszunk majd. Nagyon meglepődtünk, amikor kiderült, hogy olyan előadásokkal leszünk egy bérletben, mint az „Oscar” vagy a „Ne most, drágám”, mely utóbbiban Xantus Barbara, Hujber Ferenc, Pindroch Csaba és sok más kitűnő hivatásos színművész szerepel. De
ugyanebben a bérletben szerepel Kálid Artúrral a „S.Ö.R.- Shakespeare összes rövidítve” című előadás is. Nagy dolog ez egy amatőr csapatnak. Először el sem akartuk hinni. Pestiesen szólva fel kell kötnünk a fehérneműt. 😀 (nevetés – a szerk.)

De az alázat és a kemény munka meghozza gyümölcsét. Nálatok legalábbis ez egyértelmű. Mindig szerényen nyilatkoztok, nem akartok többnek látszani, mint amik vagytok, és őszintén vállaljátok a nehézségeiteket.

Ny: B. Így igaz. Mindig igyekszünk alázattal fordulni a közönséghez, a segítőinkhez, a hivatásosokhoz, akikre nagyon felnézünk. Sok segítséget kapunk tőlük, ami nagyon inspiráló. Mi tulajdonképpen egyszerű dolgozó emberek vagyunk, akik jól érzik magukat egy közösségben és persze szeretik a színházat, a színjátszást.

G.L.: A munka pedig rengeteg! De szerencsére egy nagyon erős csapat van a Pótszékben. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen társulattal dolgozhatom. Nagy az összetartás. Ezenkívül sokan támogatják és elismerik a munkánkat. Mindig megemlítem a Kecskeméti Katona József Színház segítségét, mert nélkülük nehezen boldogultunk volna. Sokat jelent nekünk a Hírös Agóra Non-profit Kft. támogatása is. 

Hogyan jött a karácsonyi jótékonysági felolvasó est ötlete a Megyei Kórházban?

Ny. B.: Ahogy már korábban is említettem, a művészet nem lehet öncélú. Úgy hiszem, hogy nem csak mi magunk, de a közönségünk is úgy ítéli meg, hogy egy ismert helyi amatőr társulat így tud a leginkább hozzájárulni a közjóhoz. A jövőben is tervezünk hasonló jótékonysági fellépéseket.

Egyszerre két nagy darabotok fut, és óriási visszhangja van a nyárlőrinci, a kiskunmajsai, a szentkirályi előadásoknak. Sőt, a legutóbbi előadásotokon a Kecskeméti Otthon Mozi erkélyét is meg kellett nyitni. Hamarosan mentek Izsákra is több előadással, Budapestre szintén két előadással, majd Kiskunmajsára, Hódmezővásárhelyre, illetve megint Szentkirályra.

G.L. Nagy öröm számunkra, hogy ennyi helyre hívnak. Kecskeméten azért nem tudtunk több előadást vállalni, mert már nincs szabad hétvége májusig, illetve ami kevés van, azt már tényleg a családra szeretnénk fordítani.

Új bemutató mikor lesz?

G.L: 2017. április végéig folyamatosan fut a két nagy darab. Így az új vígjáték olvasópróbái csak júniusban kezdődnek el. A bemutató 2017 őszére esik majd.

Ez is vígjáték lesz? Lehet már tudni a darab címét?

Ny.B: Egy nagyszerű Neil Simon vígjáték lesz összetett figurákkal és hihetetlen humorral. A többi hadd maradjon titok.

Hogyan készültök a február 25-i Ruszt Stúdióban bemutatandó Sylviára?

G.L: Az idei Sylvia széria első állomása lesz ez. Mindjárt másnap Budapesten játsszuk, ezért külön öröm, hogy hazai környezetben, új premierként mutathatjuk be. Tavaly május óta nem játszottuk a Sylviát, bizony fontosak a felújító próbák. Bízom benne, hogy ismét elnyeri a darab a kecskeméti közönség tetszését.

A nagy sikerű Sylviát tavaly májusban mutatta be a Pótszék Társulat. Ez a darab volt az igazi áttörés a csapat életében. Gulyás László remek rendezése és a szereplők jó megválasztása önmagáért beszél. Aki megnézi a darabot február 25-én, az egy nagyszerű vígjátékra készüljön! Sok sikert a Társulatnak!

Jegyek még kaphatók a Katona József Színház jegypénztárában.

 

 

 

Hozzászólások