A kecskeméti Katona József Múzeum 6.5 millió Ft-ot nyert a Gulág Emlékbizottság által kiírt pályázaton. A Cifrapalota dísztermében ismertették, hogy milyen programokat terveznek megvalósítani a támogatásból.

 

gulag3

 

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Kovács Emőke történész, a Gulág Emlékév szakmai vezetője, Mák Kornél alpolgármester, Rosta Szabolcs múzeumigazgató és Hajagos Csaba muzeológus, történész, a projekt felelőse. A rendezvényt Bán János író, újságíró moderálta.

Hajagos Csaba elmondta, hogy a pályázaton nyert összegből nemzetközi tudományos tanácskozás, helytörténeti kiadvány, kiállítás, rendhagyó történelemóra sorozat valósul meg.

 

gulag1

 

„Rendkívül nagy elismerés ez egy vidéki múzeum és egyúttal Kecskemét, mint fenntartó és a projekt helyszíne számára. Kijelenthetjük, hogy a közelmúltban városunk 20. századi múltjának, kifejezetten a szovjet megszállást követő időszakra vonatkozó tudományos kutató- és tényfeltáró munka területén igen komoly munkát végeztünk. Tudnunk kell, hogy városunk 18-19. századi történetén túl az 1945 után időszak feltárása és a kutatási eredmények bemutatása is a mi feladatunk. A megnyert pályázatok témáját tekintve is rengetegen élnek még Kecskeméten és vonzáskörzetében, akik számára lélektani fontosságú az általunk elvégzett hiteles szakmai munka eredményének ismertetése, – beszéljünk itt kiállítás, helytörténeti kiadvány vagy bármely közművelődési tevékenységi formáról.

 

gulag2

 

Fontos, hogy értsük, mit jelentett az a tényező, miszerint Kecskeméten közel 40 000 szovjet katona állomásozott. Fontos, hogy a mai generációk is átérezzék – minden borzalmával együtt –, milyen kínokon mentek keresztül eleink, azok a kecskeméti családok, akiknek 17-18 éves gyermekeit is elvitték a Szovjetunióba un. „háborús jóvátételi kényszermunkára” (azaz egy „kis munkára”, málenkij robotra). Ehhez kaptunk most óriási segítséget és nagy lelki támogatást a Gulág Emlékbizottságtól, amiért nagyon hálásak vagyunk, és még egyszer köszönjük!”