“A karácsonyi zárva tartás napjaiban eltávolítottuk a freskókról a szennyeződést, ahol kellett, restauráltuk a festményeket, de mindenekelőtt ismét közelről megvizsgáltuk a képeket. Lebontottuk a Nagy Szent Leó pápa és Attila közötti találkozást ábrázoló freskót borító állványokat is” – írta Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.

Hozzátette, hogy ezzel lezárult a “Raffaello abszolút remekművének, freskóművészete zenitjének” tartott Heliodorus-terem restaurálása. Most már csak az kell, hogy “akinek szeme van hozzá, meg is csodálja”.

A freskók helyreállítását a Vatikán restaurálási laboratóriumának szakemberei végezték Arnold Nesselrath német művészettörténész, Raffaello-szakértő együttműködésével.

A II. Gyula pápa megbízásából 1511-14 között Raffaello (1483-1520) és műhelyének tanítványai által festett vatikáni terem négy fala Heliodoros kiűzetését ábrázolja a jeruzsálemi templomból, az Attila vezette pogány seregek megállítását Róma kapujánál, Szent Péter kiszabadítását börtönéből és a bolsenai csoda jelenetét.

A múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a terem “rendkívüli teológiai és politikai üzenetet tartalmaz”, hiszen minden egyes jelenet “azt örökíti meg, ahogy Isten az egyház védelmében beavatkozott a történelembe”.

Forrás: MTI

2013. január 12.

Hozzászólások