Alvás közben is sokat tanulunk. A szaglásért és a hallásért felelős idegsejtek eléggé éberek maradnak ahhoz, hogy működésbe lépjenek – ez áll az izraeli kutatók által készített jelentésben. Azt már eddig is tudtuk, hogy a meglévő tudás alvás közben rögzül, az újabb kutatások alapján azonban az is bizonyítást nyert, hogy alvó állapotban új információkat is el tud raktározni az agy.

A kísérlet során az alvó embereknek különféle hangokat mutattak, melyeket kellemes vagy kellemetlen illatokkal és szagokkal társítottak. A kísérleti alanyok a megfigyelés szerint a kellemes illatoknál mélyebben lélegeztek. A kutatók meglepetésére az alvók egy idő után már a szagtalan levegő esetén is erősebben lélegeztek, ha ilyenkor az előzetesen kellemes illattal párosuló hangot hallották. Éber állapotban is megtartották ezt a viselkedést, ébredés után azonban már nem tudtak visszaemlékezni a hangok és a szagok közötti konkrét kapcsolatra.

Más kísérletek azt is kimutatták, hogy ha frissen megtanult információt hallunk újra álmunkban, az jobban  rögzül.

Ennek ellenére aki abban reménykedik, hogy megspórolja a tanulást, az korán örül, hiszen a bonyolultabb szakmai ismereteket és az idegen nyelvet bizonyítottan nem tudjuk álmunkban elsajátítani.

Forrás: www.spiegel.de


Weninger Nóra

2012. szeptember 30.

Hozzászólások