Turú Balázs mosolygós, de határozott fiatalember. Úgy tűnik, ért az emberi lélek rejtelmeihez, noha nem pszichológus. Járatos a diétázás trükkjeiben, pedig nem dietetikus. Jó szónoki képességgel bír, pedig nem tanult retorikát, és kiváló empátiaérzékkel rendelkezik, ami csak úgy magától jön… Lássuk, ki is ez a figyelemreméltó fiatalember!

Kedves Balázs! Hogyan lett belőled személyi edző, valamint életmódtanácsadó? Gyermekkorodban is ilyen pályáról álmodtál?

Több sportot is kipróbáltam fiatalabb koromban. Többek között a futballt (játszottam a kecskeméti KTE ifijében is, U18), úszást és kézilabdát is. De egy egészségügyi problémából adódóan már 5 éves koromtól jártam gyógytornára és később gyógyúszásra is. 13 éves koromban – orvosi tanácsra – a szüleim elvittek egy konditerembe, ahol rögtön sport szerelmese lettem. 16 évesen pedig egy TV-műsorban láttam, ahogy egy személyi edző egy napját mutatják be, ekkor döntöttem el, hogy személyi edző leszek! Természetesen több iskolát is elvégeztem (többek között Kada Elek – Idegenforgalmi szakmenedzser szak) mielőtt beiratkoztam Budapesten egy fitnesz testépítő és sportedző képzésre, amelynek sikeres elvégzése után már rögtön munkába is álltam Kiskőrösön egy konditeremben. 9 éve vagyok személyi edző és életmód tanácsadó.

Mi az a Turu Team? Kik a tagjai, és mivel foglalkoznak?

A TuruTeam-et azért hoztam létre, hogy a kiválasztott tehetséges fiatal sportolókat támogassam úgy szakmailag, mint felkészülésben és az egyéni költségük csökkentésében a versenyeken, vagy az odáig vezető úton. Már négy tagja van. Glaszta Andrea (testépítő), Antal Mirjam (úszó), Andriska János (testépítő), Kovács Martin (testépítő). Mirjam csatlakozásával új értelmet kapott a csapat. Tehát már nem csak a fitness világában induló versenyzőket szeretném támogatni, hanem más sportág versenyzőire is ki szeretném terjeszteni a csapat tevékenységét. Azaz célom, hogy még több versenyzőt és még több sportágat tudjon magáénak a csapat.

Mikor és miért kezdtél el diétával foglalkozni? Hogyan kísérletezted ki a módszeredet?

Nagyon sokáig az edzéselmélet foglalkoztatott jobban, és nem engedtem elegendő teret a táplálkozásnak. De saját diétás tapasztalatokból merítve elkezdtem dolgozni emberekkel azon, hogy ne csak az edzéssel, hanem az étrenddel is formálják alakjukat. Természetesen először csak egy emberrel dolgoztam, és szerettem volna végig jelen lenni és segíteni neki, hogy elérje a célját. A kétszemélyes csapatmunka során rájöttem, hogy nem mint „vércsoportot” kell elemeznem a vendégemet, hanem mint személyiséget. Folyamatosan jelen vagyok a diétásoknál, és felügyelem a tevékenységüket. Lépcsőzetesen haladok velük, és mindent átbeszélünk. Minden kérdésükre válaszolok, így nem kerülnek tévútra. Számomra a legfontosabb a személyes kapcsolattartás. Mert csak úgy ismerhetem meg igazán magát a személyiséget. Így tudom eldönteni, hogy milyen módon közelítsek felé úgy, hogy a végén sikeres 4-6 hetet tudhassunk magunk mögött. Mert ez egy közös munka velem a vendég sikeréért. Ami most már több mint 200 embernél vált be.

Kérlek, győzz meg engem (és az olvasókat) arról, hogy a te módszereddel hatásosabb lesz a diétám, mint az összes többi kísérletezésem esetében! Vajon mitől?

Talán az előző részben már meg is válaszoltam ezt a kérdést. Egyre nagyobb teret nyer az internet és vele együtt ez a bődületesen nagy információ áradat. Akarva akaratlanul most már mindenki ebből az információhalmazból választ, ha diétáról van szó. De nem számol a marketinggel… A manipuláció a legnagyobb fegyver mindenben, így a diéták értékesítésében is. Kiélezett szakemberek csábítják észrevétlenül a laikus vásárlókat a „termékek” megvételére. Tehát nincs egyszerű dolga a mostani diétára vállalkozóknak. DE: Ami minden esetben hiányzik, az a személyesség. Ebben úgy érzem, egyedül vagyok. És ezért sikeresebb a diétám. Ezért produkálok 60-70-80%-os sikerességi rátát a csoportoknál, a netes diéták 5-10%-ával szemben. Ahol az egyénen múlik, hogy meg tud-e birkózni azzal a feladattal, amit kiszabnak rá.

Mesélj a sikerekről, esetleges kudarcokról! Ilyen fiatalon hogy lehetsz ennyire határozott és céltudatos?

Közel 200 ember több mint 1100 kg-ot fogyott 10 hónap alatt a 4-6 hetes turnusokban. Azaz átlagban 5,5-6kg. Természetesen nagyon sokan tovább mennek. A 4. hét után már mindenki nagyszerűen elsajátítja a módszert és alkalmazza a továbbiakban is. Van olyan vendégem, aki már 10 hónapja tart velem. De nagyon sokan hónapokkal később jelentkeznek azzal, hogy még mindig fogynak, és hogy már heti rendszerességgel beépítették a mozgást is az életükbe. De van olyan is, aki már 13-14 hete jár hozzám, mert szüksége van rá, hogy találkozzunk, és átbeszéljük a dolgokat. Természetesen kudarc is van. De ezeket általában én élem meg nagyobb kudarcnak, mintsem a vendég. Mert van, aki „eltűnik” (1-5%). Eltűnik, mert az én segítségemmel sem tudta magát ráhangolni az életmódváltásra. Ilyenkor persze keresem, és megpróbálom ösztönözni, érvekkel rávenni, hogy ne adja fel. De néha feladja. Ez számomra kudarc. Nem tudtam hatni rá. Nem sikerült „közel kerülnöm”. Természetesen nem tudok mindenkin segíteni, mert nincs olyan, hogy „jó időpont a diétára”, de azért néha valóban megnehezíti az élet a diétázó dolgát.

Hogy miért is vagyok ennyire határozott és céltudatos? Mindig is szerettem a különleges dolgokat. Ami más. Ami nem sablonos és kiszámítható. Mindig próbáltam megtalálni a saját utamat, és nem a kijárt ösvényen haladni tovább. Minden érdekel! Szó szerint. Mindennek szeretném tudni az előzményét, a működését, és keresem benne a lehetőséget vagy a tapasztalatot. Úgy érzem, nagyon jó autodidakta képességekkel rendelkezem. Szeretem, amit csinálok. És próbálok innovatív lenni. Úgy gondolom, csak akkor lehet jó valaki valamiben, ha „lát a sorok között”.

Türelem és tudatosság. Talán ez lehetne a mottóm…

Mik a további terveid? Kiskőrösön élsz, hogyan hódítod meg a világot otthonodból?

Itt a kisvárosban sokkal ragaszkódóbbak az emberek. Ebből nekem is jutott. Kecskemét az első lépés volt, hogy kimozduljak a biztonságos „burokból”, de természetesen sokat köszönhetek Kiskőrösnek.
Nehéz létrehozni a terveimet, mert nagyon sokat dolgozok. De néha szánok rá időt, hogy leüljek és összerakjam a következő lépést. Mindenképp szeretném egy új szintre emelni azt, ami egyre jobban tömegcikké válik. Nem szeretnék 500 embert egyszerre „kezelni”. Elveszítené a „varázsát” a dolog. Nem tudnék annyi emberre figyelni. Ezért turnészerűen szeretnék városról városra haladni. Így még különlegesebb lenne a vendégek számára ez a diéta. Ami nekem segítség, mert már a kezdés előtt nagy értéket tulajdonítana a vendég a diétának. Ez pedig segíti a ráhangolódást. Például az első kecskeméti csoportnál volt olyan jelentkező, aki már 3,5 hónappal a kezdés előtt jelentkezett. Ez a várakozás hatalmas motivációt termel a kezdésre. Ez a diéta nem egy „gyorsétterem”. Nem csak fizet, megkapja, távozik. Nélkülözhetetlen a türelem.

Hogyan telik egy átlagos napod? Van hobbid, magánéleted a sok munka mellett?

Itt Kiskőrösön tartok személyi edzéseket. Általában 6.30-kor már kezdem az első vendéggel. Ez eltart egészen 11.30-ig. Jön az ebédidő. Természetesen közben folyamatosan válaszolgatok az épp diétázó embereknek. Aztán saját magam edzem 13.00-15.00 óra között. Ilyenkor próbálom kizárni a munkát. De ha húzósabb nap van, akkor az edzésem közben is dolgozok telefonon. 15.00 órakor már jön is a délutáni első vendég, és érkeznek egészen este 9-ig. Napi 6-8 vendéget edzek le. És akkor még ott van a heti 5-8 diétás, akit leoktatok. Ugyanis egy oktatással kezdődik a diéta, ami kb. 50 perc. Miután hazaérek, egy kis „henyélést” és étkezést követően, a maradék kérdések megválaszolása után jöhet a vállalkozásom fejlesztése. Ami elhúzódhat akár hajnali 1-ig is. Weboldalfejlesztés, adminisztráció, képek feltöltése, hirdetések szervezése. És másnap kezdődik minden elölről. Hétvégén is dolgozok, mivel 0-24 órában jönnek a kérdések. De ekkor igyekszem sok időt tölteni a szeretteimmel.

Szeretek teniszezni. Ezt szintén autodidakta módon tanultam meg. Természetesen így nem vagyok profi. De magát a játékot szeretem. Kikapcsol. Sajnos ritkán van időm eljárni. E mellett heti 5-6 alkalommal végzek súlyzós edzést már 16 éve.

Életmódreform címmel az elmúlt hét végén Akasztón előadást tartottál egy családi sportnapon. Hogy sikerült a rendezvény?

Nagyon jól sikerült! Én apai ágon akasztói vagyok, ebből kifolyólag sok rokonom él ott. Sűrűn látogatjuk a rendezvényeit a baráti körömmel és szüleimmel. Ezért volt nagy megtiszteltetés, amikor felkértek arra, hogy tartsak előadást. Barátságos, már-már családias hangulatban fejthettem ki a nézeteimet az életmódváltással kapcsolatban. És úgy érzem, fontos információt tudtam közölni mind a szülőkkel, mind az idősebb diákokkal.

Sok sikert kívánok a karriered során! Maradj ilyen segítőkész, figyelmes és empatikus, akkor a Kontroll Diéta mindenki számára nyerő lesz!

Köszönöm! Viszont kívánok én is minden jót a Montázsmagazin szerkesztőségének és munkatársainak!

 

Személyre szabott Kontroll Diéta – ha már mindent próbáltál!

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások