1934. február 11-én született Mary Quant angol divattervező és divatikon, aki széles körben elterjesztette a miniszoknya viseletét.

Fotó forrása: Wikipédia

A wales-i tanárházaspár gyermeke a Goldsmiths Főiskolán szerzett művészeti diplomát, majd gyakornok lett egy divatszalonban.

A főiskolán ismerkedett meg későbbi férjével és üzlettársával, Alexander Plunkett-Green-nel. 1955-ben Bazaar néven saját ruhaüzletet nyitottak a londoni King’s Road-on, melyet 1957-ben egy másik követett. Ebben az évben össze is kötötték az életüket. Házasságuk tartósnak és sikeresnek bizonyult: a férfi 1990-ben bekövetkezett halálával ért véget. Egy fiuk született.

Forradalmi újítások a divatban

Mary Quant vidámságot és fantáziát hozott az 1960-as évek divatvilágába. Megtalálta azt a stílust, ami egybecsengett a felemelkedő popkultúra hangulatával, életérzésével és elvárásaival. Sikere kísérletező kedvében és az új megoldások keresésében is rejlett.

Az általa tervezett ruhadarabok között újdonságok szerepeltek. Műanyaggalléros egyberuha, térdnadrág, mindenféle színű és mintájú sztreccs harisnya, térdig érő, fehér, műanyag fűzős csizma. A feltűnő mintájú, csíkos vagy kockás szűk pulcsi és a műanyag esőkabát.

Quant neve egyet jelentett a stílussal, ruhái a „londoni viselet” lényeges alkotóelemeivé váltak. Tervezőként fontosnak tartotta, hogy darabjai kényelmesek, könnyen hordhatók legyenek, akár még a busz után is lehessen futni bennük.

A miniszoknya, mely nevét Mary kedvenc autójáról, a Mini-ről kapta, lett a legmaradandóbb újítása. Quant-tal párhuzamosan többen is „feltalálták” a térden fölül érő szoknyahosszt. Azonban végül Mary Quant terjesztette el, aki maga is előszeretettel viselte. Kezdetben ellenzői is voltak. Erkölcstelennek tartották, hiszen a korábbiakhoz képest sokat láttatott.

Néhány érdekesség Mary-ről

  • A hetvenes-nyolcvanas években kozmetikai hálózattal is bővítette profilját, melynek éléről 2000-ben vonult vissza.
  • A japánok a legnagyobb rajongói közé tartoznak, országukban több mint 200 Mary Quant üzlet kínálatából válogathatnak.
  • A divattervezőt a királynő a divatvilágban elért nagyszabású újításaira és sikereire való tekintettel Brit Birodalmi Érdemrenddel is kitüntette.
  • Ernestine Carter, az egyik legtekintélyesebb huszadik századi divatelméleti szerző szerint az utóbbi évtizedekben mindössze három embernek adatott meg, hogy a megfelelő helyen, időben és tehetséggel megáldva szülessen meg: ők Chanel, Dior és Mary Quant.

Szöveg és képek forrása: Wikipédia/Wikimédia Commons

 

Hozzászólások