Nagy örömmel olvastuk a július végén a Népfőiskola Alapítványától érkezett levelet, melyben tisztelettel meghívtak bennünket Lakitelekre, a Kárpát-medencei pedagógusok 4. alkalommal megrendezendő képzőművészeti alkotótáborába.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A tábor célja az alföldi tanyavilág megörökítése, a környék művészeti értékeinek megismerése és szakmai tapasztalatcsere, a pedagógusok továbbképzése, művészi ábrázolásmódjuk, technikájuk továbbfejlesztése. A legtöbb alkotás a tájban készült, hiszen a Kiskunsági Nemzeti Park, a hozzá tartozó Tőserdő szép látványa, valamint a Lakitelek környéki tanyavilág ihletője a művészi ábrázolásnak. A múltat őrző paraszti életmód pedig megejtően hat a művészek ábrázolásmódjára.

 

 

lakitelek16-09

 

A Népfőiskola Alapítványának és elnökének, Lezsák Sándornak köszönhetően a tábor ideje alatt minden segítséget megkaptunk ahhoz, hogy elmélyülten dolgozhassunk, és az ott töltött idő nagy részét aktív alkotómunkával tölthessük.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Mindannyian nagyon vártuk, hogy egy év elteltével újra találkozhassunk, hiszen nagyon jó barátságok alakultak ki az előző évek során. Idén újabb résztvevők meghívásával örvendeztetett meg bennünket a tábor művészeti vezetője, Szappanos István festőművész. Az új résztvevők is gyorsan beilleszkedtek a csapatba, és személyiségükkel, tehetségükkel, alkotásaikkal színesítették a tábori életünket.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Azokat, akik még soha nem voltak alkotótáborban, élményeikről kérdeztem.

Dunszt István: A legnagyobb tábori élményem a jó társaság mellett az volt, hogy mindenki egyformán egy dolog, a festészet iránt rajong, és abban érzi jól magát. Úgy gondolom, hogy nincs annál kedvesebb látvány, mint amikor egy alkotó társaság egy nagy családként nyilvánul meg, és szeretetteljes légkörben,élvezettel csinálja azt, amit legjobban szeret.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Szalontai Mariann: Borzasztóan hálás vagyok azért, hogy életem első alkotótáborában nagyon jó társaságba csöppentem. Sok segítséget és biztatást kaptam Szappanos tanár úrtól és a nálam rutinosabb alkotóktól is.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Gyöngyösi Kálmán: Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy fotósként részt vehetek a festők alkotótáborában. Sok tapasztalatot szereztem, megfigyelhettem és meg is örökíthettem, hogy a művészeket az adott pillanatban milyen benyomások érik, és azok milyen lelki reakciót váltanak ki belőlük. Nagy élményt jelentett egy-egy téma változatos, festőnként más-más szemszögből történő megjelenítése. Nagyon pozitív volt a kollektíva művészi összetartozása és szakmai segítőkészsége. Mindannyian a környező táj szépségének megjelenítését tűztük ki célul a magunk eszközeivel. Véleményem szerint nagyon jól sikerült ezt megvalósítani.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Gyorsan eltelt a 10 nap és mi tele pozitív élményekkel készültünk a tábor záró kiállítására. Szappanos István festőművész értékelte a pedagógustábor munkáját, majd a Népfőiskola Alapítvány részéről Lezsák Anna nyitotta meg a kiállítást.

 

lakitelek16-08

 

Köszönjük a nagyon tartalmas, élményekben, sikeres alkotómunkában gazdag napokat. Kicsit fáradtan ugyan, de feltöltődve tértünk vissza a művészet világából a pedagógusok világába, hogy átadjuk tapasztalatainkat a felnövekvő nemzedéknek.

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

 

 

Hozzászólások